«Årets tidsskrift kjennetegnes av «et redaksjonelt mot og vilje til å si noe viktig», skriver juryen i Norsk Tidsskriftforening i sin begrunnelse av hvorfor Tidsskrift for Norsk psykologforening er Årets tidsskrift.
– Vi har gjennom årenes løp hatt et godt øye til Psykologtidsskriftets stigende kvalitetskurve, og i år lot vi oss begeistre. Dette var årets tidsskrift, uten tvil, sier juryleder Geir Skomsøy til Psykologisk.no.
Dette er det samme tidsskriftet som i et halvt år har vært i strid med sine eiere om betydningen av redaksjonell uavhengighet, en uenighet som medførte at sjefredaktør Bjørnar Olsen trakk seg ved nyttår.
«Det er åpenbart at juryen og Psykologforeningen har ulik oppfatning av innholdet i Psykologtidsskriftet», skriver Psykologtidsskriftet i en pressemelding.
– Setter standarden
Juryen mener at Psykologtidsskriftet setter «standarden for norske fagtidsskrifter». Her er hele begrunnelsen fra juryen:
Å være relevant utenfor egen profesjon er krevende nok, men også andre forhold imponerer juryen. Utgivelsene kjennetegnes av et redaksjonelt mot og vilje til å si noe viktig. Vi begeistres av reportasjene fra den lokale valgkampen. Her blir journalistene sendt til sine hjemkommuner for å bore i et vepsebol av prioriteringer, kommunesammenslåinger og helsereformer som planlegges ovenfra. På eksemplarisk vis går fagtidsskriftet uredd inn i den pågående politiske debatten. Dette er årets tidsskrift.
– Redaksjonelt mot og vilje til å si noe riktig er en presis oppsummering av Psykologtidsskriftets virke i året som gikk, sier juryleder Geir Skomsøy.
Han understreker at tidsskriftet får denne utmerkelsen fordi det svarer godt på hovedkriterier som faglig formidling, evne til å nå egen målgruppe, språk og presentasjon.
– Det kan virke som at Psykologtidsskriftet nå står ved et veiskille. Har du et håp om at utmerkelsen «årets tidsskrift» kan få betydning for veien videre for Psykologtidsskriftet?
– Det finnes noen gjennomgående kvalitetstrekk ved tidsskrift som mottar denne prisen. Vilje og mot er allerede nevnt, men også uavhengighet og integritet, ja, selve evnen til å gå inn i det ubehagelige og komme ut igjen med kvalitetsjournalistikk som leserne kan bli klokere av. Vi ser, fra tidligere priser, at slike utmerkelser styrker redaksjonens selvbevissthet og evnen til positiv utvikling. Vi tror tidsskriftene vokser ytterlige på det.
– Kan utmerkelsen leses som en kritikk av – eller oppfordring til – eierne av tidsskriftet?
– Juryen gir ikke priser for evne til konflikt, men for vilje til kvalitet. Det er utenfor vårt mandat å mene noe om den pågående konflikten mellom eier og tidsskriftets redaktør. Men det er vårt håp at de ansvarlige merker seg hvilke kvaliteter som bringer et tidsskrift på pallen og bidrar aktivt til å styrke disse ytterligere.
Et redaktørstyrt tidsskrift
Prisen er støttet av Norsk Tidsskriftforening, Norsk journalistlag og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.
Bente Riise, generalsekretær i Tidsskriftforeningen, mener prisen henger høyt.
– Vi håper at prisen får flere til å bli oppmerksomme på Psykologtidsskriftet, og at flere leser det. Juryen er uavhengig, og skal vurdere kvalitet og hvilken virkning et tidsskrift har. De har understreket tidsskriftets høye kvalitet og mot, og det sier seg vel selv at dette bør hegnes om videre.
– Jeg håper prisen inspirer til å videreutvikle tidsskriftet, og at eierne i samarbeid med redaksjonen klarer å rydde opp i floken de står i nå. Flere andre foreninger og tidsskrifter har hatt lignende konflikter, og kommet seg ut av det. De bør lytte til gode råd om hvordan et redaktørstyrt tidsskrift skal og bør drives, og hvor grensene går for ansvar.
Kommunevalgkampen
– Prisen er en støtte til en redaksjonell profil vi har stått for og foredlet gjennom år, sier Bjørnar Olsen, psykolog og tidligere forlagsredaktør i Gyldendal Akademisk. Han var sjefredaktør i Psykologtidsskriftet fra 2008 til han trakk seg i januar 2020.
– Det betyr at vi har lykkes med å skrive ærlig om viktige saker, selv om det også kan skape ubehag og uro, sier han.
Olsen mener tildelingen bør få Psykologforeningen som eiere til å bli mer nysgjerrig på de kvalitetene som følger av redaksjonell uavhengighet.– Reis hjem, sa daværende sjefredaktør under kommunevalgkampen i fjor. Akkurat det gjorde Psykologtidsskriftets medarbeidere. De besøkte Lenvik i nord, Strand i vest, Lillesand i sør – og Bærum. Og de snakket med PPT-rådgivere, ordførere, kommuneoverleger og (manglende) kommunepsykologer, ungdom og erfarne pasienter, forskere og byråkrater. I tillegg ble det skrevet kommentarer og ledere om tematikken.
President i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard, gratulerer Psykologtidskriftet med en gjev pris.
– Dette er en viktig anerkjennelse av et av våre fremste medlemstilbud, så all honnør til redaksjonen. Jeg støtter juryen helhjertet når de fremhever dekningen Psykologtidsskriftet hadde av fjorårets kommunevalg. Psykologforeningen som eier ønsker mer slik sterk faglig journalistikk og er nå i prosess for å finne en ny sjefsredaktør, som kan fortsette å levere dette, sier Skard.
Her er fem av artiklene som bidro til at Psykologtidsskriftet er kåret til årets norske tidsskrift: