– Jeg ble kontaktet av forlegger Øivind Arneberg i Cappelen Damm i 2018, og vi begynte i fellesskap å diskutere behovet for en bokserie med eksistensielle og etiske spørsmål, sier Aslak Hjeltnes til Psykologisk.no.
– Vi var begge opptatt av at vi trenger de eksistensielle og humanistiske klassikerne for å forstå de menneskelige spørsmålene i vår egen tid. Og slik ble «Livets Bibliotek» til.
Mandag 30. september lanserer Arneberg Forlag, et imprint i Cappelen Damm, resultatet.
Fem nye titler
I første omgang er det snakk om fem nyutgivelser:
- Viktor Frankl: Livet er mening – Forord av Finn Skårderud og Maria Røed Skårderud
- Erich Fromm: Om kjærlighet – Forord av Aslak Hjeltnes
- Aldous Huxley: Erkjennelses porter – Forord av Per Buvik
- Tollak B. Sirnes: Sinnets helse – Forord av Valborg Sirnes
- Johannes Sløk: Eksistensialisme – Forord av Viggo Johansen
Skal bidra til en mer human forståelse
Aslak Hjeltnes, førsteamanuensis i klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, har selv skrevet forord til Erich Fromms klassiske bestselger Om kjærlighet.
Psykologisk.no publiserer i dag et utdrag av forordet.
– Det har vært veldig meningsfullt og engasjerende å bidra til bokserien. Jeg synes det er viktig å holde liv i de eksistensielle og humanistiske klassikerne, og bringe dem videre til en ny generasjon, sier Hjeltnes.
– Jeg tror at det er avgjørende at hver generasjon får mulighet til å møte de store menneskelige spørsmålene. De humanistiske og eksistensielle tenkerne satte søkelys på de kritiske utfordringene i sin tid. Hva vil det si å være menneske? Hvordan bør vi leve?
Bøker fra en urolig tid
Hjeltnes håper at «Livets Bibliotek» kan vekke ny interesse for eksistensielle og etiske spørsmål, særlig blant unge mennesker.
– Jeg er opptatt av at psykologien fortsatt skal være en arena for de store menneskelige spørsmålene. Vi trenger det nå. Disse bøkene ble til i en urolig tid, som minner om vår egen samtid, sier han.
Hjeltnes får støtte fra forlegger Øivind Arneberg, som mener at klassiske tekster kan hjelpe oss å bevare vår menneskelighet.
– Vårt håp er at den yngre generasjonen vil ta opp bøkene og lese. For å forstå både sin egen samtid og sine foreldres og besteforeldres tid, sier Arneberg.