At kvinnelige søkere lykkes i 23 prosent med søknadene til ExtraStiftelsen om støtte til små og store helseprosjekter, mens menn lykkes med 21 prosent av tilfellene, kan godt være et resultat av tilfeldigheter.
– Dette er noe vi vil følge nøye med på i tiden som kommer, skriver Jan-Ole Hesselberg og Ida Svege i nettavisen Khrono.
De er henholdsvis ledende fagsjef og seniorrådgiver i Stiftelsen Dam (tidligere ExtraStiftelsen), som årlig deler ut cirka 300 millioner kroner til små og store helseprosjekter i regi av frivillige helseorganisasjoner.
Navnet Dam er et akronym og står for «deltakelse, aktivitet, mestring».
En av fem mottok støtte
Nå har stiftelsen analysert 3667 søknader for å finne ut hva som kjennetegner de som får støtte.
De fem organisasjonene med flest søknader har i snitt sendt inn 183 søknader hver, mens de 105 med færrest søknader i snitt har sendt inn 2,6 søknader. Likevel har de hatt nøyaktig samme innvilgelsesandel (20 prosent), skriver Hesselberg og Svege.
Det tyder på at det ikke er noen positiv eller negativ sammenheng mellom antallet søknader og innvilgelsesrate.
– Mange søkere lurer nok på om de som skal vurdere søknadene oppfatter søknadsbeløpet som for høyt eller ikke, skriver Hesselberg og Svege videre i Khrono.
I snitt ble det søkt om 452 000 kr, mens blant prosjektene som ble innvilget var søknadssummen 411 000 kr.
Nytt tak på 1 million per år
Prosjektene som søkte om over 1 million kroner, kom spesielt dårlig ut.
– Vi vet ikke hva som var årsaken, men det kan tenkes at utvalgsmedlemmene vurderte kost-/nytteverdien av disse prosjektene lavere.
– Det er grunnen til at vi besluttet å sette et tak på søknadssummen. Fra og med 2019 er det ikke mulig å søke om mer enn 1 million kroner per år (maksimalt 3 millioner for tre år), skriver Jan-Ole Hesselberg og Ida Svege.
Over 100 godkjente søkerorganisasjoner
Stiftelsen Dam er en av Norges største stiftelser og gir penger til helse- og forskningsprosjekter som skal gi bedre helse gjennom deltakelse, aktivitet og mestring for folk i Norge.
Prosjektene drives av de frivillige helseorganisasjonene, og pengene kommer fra overskuddet til Norsk Tipping.
Blant de godt over 100 godkjente søkerorganisasjonene som søkeren kan samarbeide med, er Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse, Mental Helse, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Rådet for psykisk helse, Rådgivning om Spiseforstyrrelser, og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning.