I 2008 ble Senter for jobbmestring etablert som et metodeutviklingsprosjekt i sju fylker. Målet har vært å hjelpe arbeidstakere å mestre psykiske plager, komme raskt i arbeid og klare å mestre jobben over tid. Tilbudet er gratis.
På Senter for jobbmestring ved NAV Arbeidsrådsgivning Oslo har man valgt å satse på ungdom under 30 år som ikke er i arbeid eller studier. I 2018 viser resultatene at over 74 prosent av de unge som ble tatt inn, fikk ordinært arbeid. Hvis man tar med studier, er resultatet på over 80 prosent.
I øyeblikket hersker det usikkerhet om hva som skjer med tilbudet fra og med 2020, skriver psykologspesialist Ann-Elizabeth Wiig i en artikkel på nettsiden NAPHA.no.
– Vi frykter at det vil være en høy risiko for at unge i Oslo og de andre fylkene vil stå uten et adekvat tilbud hvis Senter for jobbmestring avsluttes eller får endret organisering.
Diagnosefri veiledning
– Senter for jobbmestring gir jobbfokusert kognitiv veiledning som ikke kan kalles behandling i tradisjonell forstand. Det gis ikke diagnoser, og det utredes heller ikke. Tiltakene bidrar på ingen måte til sykeliggjøring av unge, skriver Wiig i NAPHA.no.
– Jobbfokusert kognitiv veiledning utføres av helsefaglig utdannet personal med videresutdanning i kognitiv terapi. Integrasjonen mellom arbeidsmarkedstiltak og symptomsmestrende veiledning representerer en unik tilnærming til målgruppen og plasserer det i skjæringsfeltet mellom et arbeidsmarkeds- og et helsetiltak, skriver Wiig.
I 2018 kom forskningsresultatene om langtidseffekten av Senter for jobbmestring. Effektstudien har nesten 1200 deltakere. Den positive effekten på arbeidsdeltakelse for gruppen med langvarig utenforskap viste seg å holde etter fire år.
– Har funnet koden
– Senter for jobbmestring har funnet koden for hvordan man får unge som ellers risikerer utenforskap, inkludert i arbeidslivet. I stedet for å endre rammevilkår virker det fornuftig å utvide det nåværende tilbudet, konkluderer Ann-Elizabeth Wiig i sin artikkel på NAPHA.no.
Til Psykologisk.no presiserer Wiig at det er fylkesvise forskjeller på sentrene. Senter for jobbmestring i Oslo hjelper unge som står utenfor arbeid eller studier og har på den måten en annen målgruppe enn tiltak som Raskere tilbake, Rask psykisk helsehjelp i kommunen eller DPS.
– De vi tar inn på Senter for jobbmestring i Oslo vil stå uten noe annet tilbud om vi legges ned. Hvis vi blir omorganisert, er vi redde for at de gode resultatene våre kan utebli fordi det er måten vi er organisert på som gir de gode resultatene, sier Ann-Elizabeth Wiig.