Tirsdag 17. april åpner Emotion Revolution-kongressen i Grieghallen i Bergen. Konferansen varsler en «følelsesrevolusjon» i psykoterapi. Det skal handle om hvordan kan psykoterapeuter kan jobbe mer aktivt med følelser.
Konferansen ønsker å skape dialog mellom fagretninger, slik at ulike blikk kan forenes i et mer helhetlig syn på psykoterapi.
Planleggingen har foregått i lang tid. Bak står et fagstyre som er bygget opp etter samme lest som selve konferansen. De seks store navnene som kommer til Bergen, representerer hver sin retning som sterkt vektlegger følelser i psykoterapi. Det gjør også styret som har planlagt det faglige innholdet i konferansen, sammen utgjør det et bilde på det som skal skje over fire april-dager i Bergen.
Et overordnet blikk
Helene Amundsen Nissen-Lie, førsteamanuensis ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, er en av fagpersonene som ble med på å planlegge Emotion Revolution. Hun ble umiddelbart begeistret for idéen.
– Det ligger mitt hjerte nært å arbeide med emosjoner og tenke rundt emosjonenes rolle i vår psykiske helse, utvikling og behandling, sier Nissen-Lie til Psykologisk.no.
Tanken bak sammensetningen av fagstyret er at det skulle være en representant for hver av terapimodellene som skal presenteres på Emotion Revolution.
– Man har ønsket et bredt sammensatt fagstyre med folk som kunne bryne seg litt på hverandre, slik vi ønsker at de inviterte foredragsholderne også skal gjøre, sier Nissen-Lie.
Selv er hun psykoterapiforsker og representerer et litt mer overordnet blikk på psykoterapifeltet. For øvrig arbeider hun med psykodynamisk terapi.
En integrativ tilnærming
Elisabeth Schanche, førsteamanuensis ved Institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen, sitter også i fagstyret. Hun har en variert bakgrunn som utdannet instruktør i mindfulness-basert kognitiv terapi og sensorimotorisk psykoterapi. I tillegg har hun doktorgrad i arbeid med selvkritikk og selvmedfølelse innenfor psykodynamisk korttidsterapi.
– Jeg ønsket å bli med på planleggingen fordi jeg er veldig interessert i de temaene som konferansen dreier seg om. Jeg mener at det finnes mange meningsfulle måter å jobbe terapeutisk på, og er opptatt av en integrativ tilnærming til psykoterapi.
I fagstyret har Nissen-Lie og Schanche med seg Thorvald Andersen som representant for aksept- og forpliktelsesterapi (ACT) og Roger Sandvik Hansen som representant for intensiv dynamisk korttidsterapi (ISTDP). Det er Institutt for Psykologisk Rådgivning som arrangerer konferansen. Jan Reidar Stiegler og Anne Hilde Vassbø Hagen sitter i fagstyret som representanter for emosjonsfokusert terapi (EFT).
– Det har jo gjennom historien nærmest vært en konkurranse mellom terapiformer som gjerne har forkortelser på tre bokstaver. Man har kalt det tre-bokstav-syken, sier Helene Nissen-Lie.
Mange morsomme diskusjoner
En sentral idé bak Emotion Revolution er ønsket om dialog som setter i gang en prosess som utvikler feltet videre. Jan Reidar Stiegler fra Institutt for Psykologisk Rådgivning har tidligere fortalt om visjonen bak konferansen:
– I dag er det vanlig å sammenligne ulike skoler for å måle hvilken faglig tilnærming som fungerer best. Men vi er på mange måter kommet så langt det lar seg gjøre på dette planet. Jeg tror det er på tide å videreutvikle faget heller enn å lage en ny skole. Vi tenker at denne konferansen, hvor såpass sterke hoder skal møtes, vil føre oss et steg på vei, sa Stiegler til Psykologisk.no i januar.
Foredragsholdere skal starte en dialog med hverandre som begynner før konferansen og strekker seg over de fire dagene. Men dialogen har allerede startet – i fagstyret. Da de skulle planlegge diskusjonene som skal foregå på scenen, prøvde de ut temaene på hverandre.
Som forsker på psykoterapi tror Nissen-Lie at god terapi har mye til felles.
– Vi har hatt mange morsomme diskusjoner. Det har vært meningen at vi ikke skulle være altfor enige. Det må være noen spenninger og utfordringer for at det skal bli gode diskusjoner, sier Nissen-Lie.
Hun tror at de kjente foredragsholderne som kommer til Bergen, har sagt ja til å være med av samme grunn:
– Dette blir noe nytt og utfordrende for dem. De skal få bryne seg litt på hverandre.
Å gi andre rettferdig oppmerksomhet
Elisabeth Schanche sier at faggruppen har blitt som en minimodell av konferansen. Hun opplever at medlemmene har hatt en oppriktig interesse for dialog mellom ulike fagretninger.
– Det er flott å møte kolleger som har et litt annet språk om psykoterapien, og som samtidig har en genuin interesse for andres tilnærming. Det å være med i faggruppen har vært veldig inspirerende og faglig skjerpende.
Schanche tror dette er en følelse også publikum og foredragsholderne på konferansen vil kjenne på.
– Jeg synes det er et viktig poeng at man skal gi andre tilnærminger enn den man fronter selv, rettferdig oppmerksomhet. Først må man gjøre det, og så kan man diskutere etterpå.
– Vi skal ikke bare diskutere forskjeller og likheter mellom terapiretninger verbalt, foredragsholderne skal også vise frem og lære bort teknikker. Det vil bli tydelig hva som er likt mellom terapiretninger, men også hva som faktisk er genuint forskjellig. Det er spennende å få muligheten til å oppdage dette, sier Elisabeth Schanke.
Hun tror det blir noen lærerike dager 17.–20. april. Om dialogen får ringvirkninger for psykologien, gjenstår å se.