Grieghallen i Bergen fylles 17.–20. april i år med psykologer og andre interesserte fra alle verdensdeler. Institutt for Psykologisk Rådgivning arrangerer konferansen «Emotion Revolution – don’t just talk about it!». Planleggingen har foregått i to år.
– Nå er vi godt forberedt, sier psykolog Jan Reidar Stiegler fra Institutt for Psykologisk Rådgivning til Psykologisk.no.
– Jeg tror folk vil merke at dette er noe annerledes enn hva de har deltatt på før. Vi har forsøkt å lage den ultimate psykologikonferansen ved å tenke: Hvilket arrangement ville vi selv hatt aller mest lyst til å dra på?
Arrangørene er ikke beskjedne i ambisjonene. De ønsker dialog mellom fagretninger, slik at ulike blikk kan forenes i et mer helhetlig syn på psykoterapi. Og de ønsker en «følelsesrevolusjon».
– Dette blir en stor happening på verdensbasis. Foreløpig kommer det deltakere fra 24 land, blant andre Ekvatorial Guinea, Kina, Romania, Israel, Sør-Afrika og Japan. Jeg tror dette viser at vi har truffet noe i tiden som folk trenger og vil ha, sier Stiegler.
I Grieghallen blir det presentasjoner av psykoterapeutiske retninger, debatter og mulighet til å lære seg praktiske teknikker fra seks innflytelsesrike fagpersoner.
– Tanken om en følelsesrevolusjon spiller på tendenser man allerede ser i faget. Dette ønsker vi å forsterke og fremme.
Arrangørene ligger foran skjema med påmeldinger, men Grieghallen kan romme 2000, så det er fortsatt plass til flere deltakere. Programmet har tiltrukket seg fagfolk og terapeuter fra alle verdensdeler, og 40 prosent av de hittil påmeldte er fra utlandet.
Vil fremme følelsene
Stiegler frister med foredrag og innlegg fra seks internasjonalt kjente fagpersoner: Leslie Greenberg, Allan Abbass, Diana Fosha, Paul Gilbert, Janina Fisher og Steven Hayes. Selv om de seks representerer forskjellige retninger, har de til felles at alle retter seg mot det emosjonelle på ulikt vis.
Leslie Greenberg er en av utviklerne bak emosjonsfokusert terapi og regnes som en stjerne i psykologiens verden. Steven Hayes er et stort navn i statene, og har utviklet Acceptance and Commitment Therapy. Han baserer seg i større grad på en kognitiv tradisjon.
– Alle de seks hovedforedragsholdere jobber for å få folk til å komme i kontakt med følelsene sine. Samtidig utgjør de en fin faglig bredde. Vi er overbevist om at vi har fått seks veldig dyktige foredragsholdere som er interesserte i å snakke sammen, og som er rause både på det faglige og personlige planet.
Stiegler sier at emosjoner tradisjonelt har spilt en birolle i psykoterapifeltet, men at man nå ser at flere og flere er blitt oppmerksomme på følelsenes rolle og funksjon i endringsarbeid.
– De fleste psykologer jobber med følelser, men det er forskjell på å snakke om disse og det å aktivt jobbe med dem. De terapeutiske tilnærmingene som er representert på konferansen har et sterkt fokus på å vekke til live følelser, spesielt de som er litt vonde.
Ønsker å skape en helhetsopplevelse
Den første dagen på programmet skal de seks inviterte hovedpersonene presentere hvordan de jobber med følelser innenfor de ulike retningene. Deretter har foredragsholderne fått i oppgave ta utgangspunkt seg i hver sin emosjon. Steven Hayes skal fordype seg i kjærligheten, og Janina Fisher skal fokusere på skam og kroppen.
De inviterte møtes også to og to på scenen for å samtale om sentrale spørsmål i psykoterapien. Diana Fosha og Janina Fisher diskuterer og viser hvordan man kan jobbe opplevelsesbasert med komplekse traumer. Steven Hayes og Leslie Greenberg reflekterer rundt hva som skjer når en person endrer seg.
Dialog vil bli viktig gjennom hele programmet, forteller Stiegler. Dagen før konferansen er foredragsholderne invitert til en rundbordsamtale hvor de skal komme i gang med dialogen om veien videre for faget.
– Målet er å holde frem den enkelte retningens styrker, samtidig som vi åpner opp for at dialog kan bidra til noe som er større enn hver retning hver for seg.
– På konferanser kan man ofte oppleve at det er mange ulike bidrag, men ingen helhet. Vi ønsker at denne kongressen skal sys tett sammen. Både dialogen før konferansen og de andre dagene vil henge sammen med den avsluttende paneldebatten til slutt. Hva sitter vi igjen med? Jeg tror man vil begynne å se litt lenger frem og forbi de bestemte retningene, sier Stiegler.
Mot noe større?
Den siste dagen er viet til workshops, hvor deltakerne kan melde seg på et dagskurs med en av foredragsholderne. Her vil man få mulighet til å øve seg på teknikker man kan bruke i eget arbeid.
– Konferansen har helt klart et klinisk fokus. Deltakerne skal få bidrag som de senere kan bruke i egen praksis. I tillegg er vi opptatt av at dette ikke er en isolert hendelse. Som navnet henspiller til, er det noe som skal forandres, sier Stiegler.
Han er spent på hvordan det hele vil utspille seg, og håper at konferansen faktisk vil kunne bidra til å utvikle psykoterapifeltet på tvers av landegrenser.
– I dag er det vanlig å sammenligne ulike skoler for å måle hvilken faglig tilnærming som fungerer best. Men vi er på mange måter kommet så langt det lar seg gjøre på dette planet. Jeg tror det er på tide å videreutvikle faget heller enn å lage en ny skole. Vi tenker at denne konferansen, hvor såpass sterke hoder skal møtes, vil føre oss et steg på vei.
Siri Lill Mannes skal lede det som foregår på scenen og styre samtalene og debattene mellom de seks foredragsholderne. Hun har i mange år jobbet som nyhetsanker i TV2, og leder nå firmaet SpeakLab.