Fysisk hardtrening for pasienter med demens er tema på SESAM-konferansen i Stavanger Forum 8. og 9. juni. Tidligere har det vært en utbredt oppfatning at demenspasienter ikke kan trene hardt fysisk, men det stemmer ikke.
– Målet med konferansen er å spre ny kunnskap om demens og samhandling, og å samle forskere for å inspirere til nye prosjekter. Vi håper at konferansen kan trekke 200 personer, sier Ingelin Testad, forsker og leder for SESAM – Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling.
Eldremedisin er sammensatt. og programmet har stor bredde. De to junidagene er fullspekket med foredrag om blant annet akutt syke eldre, genetikk og behandling, og altså hardtrening med demens. Både nasjonale og internasjonale foredragsholdere er hanket inn for å oppdatere deltakerne på det siste nye innen eldremedisin.
– Jeg gleder meg blant annet til å høre på Dag Årsland og Tormod Fladby. De har begge mottatt priser for arbeidet sitt om demens. Årsland skal snakke om depresjon hos personer med demenssykdom, og Fladby om ny behandlingsforskning ved Alzheimers sykdom, sier Kristin Aas Nordin, komiteleder for konferansen.
God effekt av høyintensitetstrening
Hun trekker også fram forskeren og fysioterapeuten Elisabeth Wiken Telenius, som leverte doktorgrad om «hardtrening med demens» i fjor. Hun har også fått Leon Jarners forskningspris. Studien hennes er den første i Norge som viser effekten av høyintensitetstrening for personer på sykehjem.
– Arbeidet hennes er spennende. Man har tidligere trodd at personer med demenssykdom er veldig sarte når det gjelder fysisk trening, men det viser seg at de tåler dette godt, sier Nordin.
Telenius’ studie viser at det ikke er noe i veien for at personer med demens kan gjennomføre intensiv styrke- og balansetrening på norske sykehjem. Det har til og med god effekt for dem.
– De får bedre balanse og muskelstyrke gjennom treningen, derfor er det rimelig å anta at dette reduserer risikoen for fall. I tillegg ser vi at treningen kan påvirke atferdssymptomer som er vanlig blant dem med demens, som apati og utagerende atferd, sier Elisabeth Wiken Telenius til Psykologisk.no.
– Til og med de eldste sykehjemsbeboerne med demens kan trene med høy intensitet. Den eldste som deltok i studien vår var nærmere 100 år. Det er også viktig å få fram at eldre med demens er i stand til å ta imot instruksjoner og er motiverte til å delta i trening over tid, sier Telenius, som gleder seg til å snakke om dette på SESAM-konferansen.
Fire parallellsesjoner
Målgruppene for konferansen er fagpersoner innen eldremedisin, brukere og brukerrepresentanter, politikere og frivillige organisasjoner. SESAM og Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning arrangerer det hele. Nytt av året er at det skal kjøres fire parallellsesjoner med foredrag, som er delt opp i temaene alderspsykiatri, nevrologi, geriatri og samhandling.
– Vi tror det er lurt å dele opp konferansen slik ettersom deltakerne har ulike interesser og hører til ulike fagfelt. På den måten kan de i større grad velge hva de vil være med på, sier Nordin.
Testad forteller at SESAM nylig etablerte et forskningsnettverk for sykehjem i Stavanger:
– Under selve konferansen vil vi lansere en plattform for et tettere samarbeid med publikum om forskning. Vi ønsker å få dette bredere ut til allmennheten. Arbeidet vi gjør med forskning gjelder alle, for alle skal bli eldre en gang, sier hun.
Setter gener i sammenheng med demens
Byron Creese, seniorforsker ved University of Exeter i England, skal snakke om ny forskning på genetikk hos personer med demenssykdom.
– Forskningen hans handler om at man ønsker å se på DNA i sammenheng med forløpet av demenssykdom, for å finne ut om forløpene er ulike avhengig av hva slags gener man har, sier Testad.
Den andre utenlandske foredragsholderen som kommer til konferansen er Joel Anderson ved University of Tennessee College of Nursing i USA. Han står bak foredraget «The church of online support – Examining the use of blogs among family caregivers of persons with dementia». Anderson skal altså snakke om at pårørende til personer med demens bruker blogger som støtte.
Deler ut pris og 10.000 kroner
Andre dag på SESAM-konferansen skal «Linda Buettners praksispris» deles ut, med 10 000 kroner i potten.
Den amerikanske rekreasjonsterapeuten Linda Buettner var en foregangsperson for praksisnært arbeid og for betydningen av positive aktiviteter i hverdagen til personer med demens. SESAM-konferansen deler ut prisen i hennes ånd, for å hedre gode og kreative tiltak for personer med demens.
– Vi deler ut prisen for å fremme gode demens-tiltak ute i kommunene. I fjor fikk vi inn 12 flotte bidrag fra hele regionen, og det er vi fornøyde med, avslutter Kristin Aas Nordin.