Den britiske utviklingsbiologen og vitenskapsformidleren Lewis Wolpert (født 1929) diskuterer kjønnsforskjeller i månedens video. Han påpeker at kjønnsforskjeller kan forklares med både sosiale og biologiske faktorer.
Det at kvinner har et XX-kromosom, mens menn har XY, forklarer de mest åpenbare fysiske forskjellene på menn og kvinner, men de psykologiske forskjellene vet vi langt mindre om. Hjerneforskning viser at det også er betydelige forskjeller på menns og kvinners hjerne, men det er noe helt annet å forklare hva det har å si for måten vi tenker på.
Et godt argument for at gener bidrar til psykologiske kjønnsforskjeller, er at forskjellene gjør seg gjeldende så tidlig som i det første leveåret. Ettårige jenter ser betydelig lenger på ansikter enn det jevnaldrede gutter gjør, og de viser også tegn på mer sympatiske reaksjoner. Gutter i samme alder er på sin side klart mer fysisk aktive enn jentene. Disse observasjonene er gjort på så unge barn at det er lite sannsynlig at sosiale faktorer kan være årsaken.
Også observasjoner gjort på eldre barn støtter den biologiske forklaringen. Jenter som av naturlige årsaker har blitt utsatt for økte mengder testosteron under svangerskapet, viser i økt grad «guttete» lek. Langtidsstudier viser at disse jentene også har større sannsynlighet for å bli voldelige i det voksne livet.
Wolpert trekker frem krysskulturell forskning som viser at menn ser mer etter fysisk skjønnhet når de skal velge seg en make, mens kvinner er mer opptatt av den potensielle partnerens sosiale status og finansielle styrke. Han hevder også at dette er logisk i lys av evolusjonsteori. Andre forskjeller er at kvinner er mer empatiske og ler mest, mens menn er mer risikovillige og systematiske. Wolpert synes det er interessant at et dataprogram ofte kan oppdage om det er en mann eller en kvinne som har skrevet enn tekst.
Vil du skjønne hvorfor mannen din må ha tilnærmet totalitær orden i verktøykassa, eller hvorfor kona di snakker så mye bedre engelsk enn deg? Månedens video kan kanskje hjelpe deg.