«Dere reddet livet til meg og barnet mitt.»
Sterke ord fra en mamma, som jeg og min kollega har jobbet med det siste året. Hun mener at vi har reddet livet hennes og barnets liv gjennom jobben som familieveiledere i de forebyggende tjenestene i kommunen vår.
Det meldes om utfordringer med levekårsproblematikk og økende bekymring for ungdomskriminalitet.
Rådet for psykisk helse rapporterer om at 3,6 prosent av barn i Norge har tegn på skolevegring – omtrent ett barn i hver klasse.
Statistisk sentralbyrå rapporterer om at 43 954 barn mottok barnevernstiltak i 2023.
Stine Sofie stiftelsen skriver at forebygging mot de aller minste er viktigere enn noen gang; antall innmeldte saker til Kripos hvor det er mistanke om vold mot spedbarn økte med 60 prosent fra 2022 til 2023.
«Psykiske lidelser koster Norge 185 milliarder kroner i året. Dette er like mye som investeringene i olje- og gassektoren, og tre ganger så mye som Oslo bys budsjett», sa Arne Holte, tidligere fagdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved Universitetet i Oslo.
En trygg start i livet er avgjørende for barns utvikling. De første leveårene er spesielt viktige – barnets hjerne utvikler seg raskt og legger grunnlaget for videre læring og helse. God omsorg fra foreldre gir barnet en følelse av trygghet og tilhørighet, som er essensielt for emosjonell og sosial utvikling.
Forskning forteller oss at de første 1001 dagene i barnets liv, som er tiden i svangerskap og frem til barnet fyller to år, har en avgjørende betydning for barnets videre helse og livskvalitet.
Heckman-kurven, utviklet av økonomen og nobelprisvinner James J. Heckman, viser at tidlige investeringer i barns utvikling gir en klart høyere samfunnsøkonomisk avkastning. Kurven illustrerer at tiltak rettet mot små barn, spesielt i barnets tre første leveår, gir betydelig større gevinster sammenlignet med tiltak som settes inn senere i livet.
Forebygging av vold mot spedbarn er en kritisk samfunnsoppgave som krever bred innsats fra både foreldre, helsepersonell og myndigheter. Vold mot de minste barna er et økende samfunnsproblem og det er vanskelig å avdekke.
Foreldre trenger støtte og informasjon for å være best mulig rustet til å ivareta et spedbarn, og det bør være støtte og hjelp som er tilgjengelig for familien. Vold mot barn kan gi alvorlige og langvarige konsekvenser, og det er derfor viktig å sette inn tiltak tidlig for å beskytte dem.
Samfunnet må forebygge vold mot spedbarn ved å sørge for tilstrekkelige ressurser til det forebyggende arbeidet i førstelinjen – omfattende støtte fra svangerskap og frem til barnet er to år er nødvendig, og burde være tilgjengelig og likt i alle kommuner.
Foreldre som opplever å få den hjelpen de trenger i form av trygghet og omsorg, vil også bli bedre rustet til å gi egne barn god omsorg. En god emosjonell utvikling i barndommen er den sterkeste predikatoren på at et menneske får et godt liv som voksen.
Regjeringen påpeker at forebygging rettet mot barn og unge først og fremst handler om å legge til rette for et godt oppvekstmiljø for alle. Dette handler både om informasjons- og holdningsarbeid, samt konkret arbeid for å skape gode, trygge lokalsamfunn.
I min jobb som familieveileder, har jeg selv opplevd hvor stort behov det er for hjelp til denne gruppen, og ifølge én mor, så har jeg og min kollega reddet to liv.
Med all den kunnskapen vi har om hva som skal til for at barn skal utvikle seg adekvat, hva bør gjøres for å best mulig sikre at familier får den hjelpen de trenger?
God forebygging innebærer et tilbud med et bredt spekter av tiltak som er tilpasset de ulike familiers behov. I familier med store belastninger eller mange risikofaktorer, som at de har tidligere rusmisbruk, utenforskap eller psykisk sykdom, vil det være et behov for mer omfattende forebygging fra barnet er i magen og i barnets første leveår, enn et ordinært helsetilbud kan gi.
Jeg ønsker mer fokus rettet mot oppfølging for denne gruppen i denne fasen på nasjonalt nivå. Jeg viser til Nurse-Family Partnership som er et foreldreveiledende program som gir tett oppfølging av førstegangsforeldre som trenger ekstra støtte, som utprøves i deler av Norge.
Oppfølgingen får de gjennom hjemmebesøk fra tidlig graviditet og frem til barnet er to år. Dette programmet skal forebygge omsorgssvikt, psykisk sykdom og generelt bedre barnas oppvekstsvilkår. Vi må satse på tidlig innsats, rettet mot risikoutsatte familier og hjelpe dem der de bor.
Som familieveileder i lignende tiltak, spør jeg deg, spør jeg politikerne, spør jeg hele Norge:
Hvorfor skal vi reparere skadde barn, når vi kan bygge friske voksne?