Hvert år i etterkant av sommerferien og juleferien får vi terapeuter som jobber med par og familier, mange henvendelser. Ferie og høytid er høysesong for par som sliter.
Ekstra krevende har alle de som lever i det vi definerer som en stefamilie eller bonusfamilie. Her skal man i tillegg til å fungere godt med egen partner også håndtere problemstillingen med dine, mine og kanskje våre barn.
Legg til et utfordrende samarbeid med en eller flere ekser, så blir det lett å forstå at det fort kan bli ekstra krevende.
En vanlig familieform
Bonusfamilien/stefamilien er ikke lenger en sjelden familieform, verken i Norge eller i andre sammenlignbare land. Halvparten av alle inngåtte ekteskap i USA er nå en bonusfamilie, og tall fra Danmark viser at 40 prosent av befolkningen kommer til å leve i en bonusfamilie enten som barn eller voksne.
I Norge har vi ikke full oversikt over hvor mange, men vi vet at i 2023 var det 8 513 skilsmisser og 9 224 separasjoner i Norge. Flest par skiller seg eller går fra hverandre etter 5–9 år, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).
Nesten hvert tredje barn barn opplever samlivsbrudd mellom foreldrene, og nesten 10 prosent av alle barn bor med den ene av foreldrene hele oppveksten, ifølge SSB.
Ifølge Voksne for barns rapport «Barn i Norge 2024» opplever mer enn 20 000 barn hvert år at foreldrene går fra hverandre.
Til tross for det høye tallet mennesker som lever i bonusfamilie, har det tidligere vært lite søkelys på denne familieformen, men vi som jobber med utfordringer knyttet til ste-/bonusfamilie, opplever nå mer interesse og forståelse fra både media, fagfolk og berørte.
Fire råd til bonusfamilier
Det er svært viktig å få innsikt i forskjellene på en bonusfamilie og en kjernefamilie, og en bedre forståelse av hva som gjør at en bonusfamilie fungerer godt, slik at vi kan redusere andelen av samlivsbrudd, som er så høy som rundt 70–80 prosent i denne gruppen.
Så hvilke faktorer vil være er viktig for å få en god sommerferie for alle som lever i en ste-/bonusfamilie? Her er fire konkrete innspill:
1. Planlegging. En god planlegging av ferien kan bidra til å unngå stress og konflikter underveis. Involver alle familiemedlemmene i planleggingsprosessen, slik at alle får mulighetene til å komme med innspill og ønsker. Det å få delt sine ønsker og føle at de tas på alvor er viktig for at alle skal følge seg viktige og hørt.
2. Kommunikasjon. Det er viktig at alle medlemmene i bonusfamilien føler at de kan kommunisere åpent og ærlig med hverandre. Dette kan bidra til å løse eventuelle konflikter og misforståelser og samt å skape et trygt og harmonisk miljø.
3. Raushet og fleksibilitet. Når jeg jobber med par i bonusfamilier, svarer mange at den viktigste egenskapen for å kunne trives i en bonusfamilie er raushet og det å være fleksibel. Det er ofte mange medlemmer i en bonusfamilie, og ting vil sjelden gå slik du trodde, tenkte eller ønsket. Det er derfor viktig å være åpen og fleksibel for endringene som oppstår under sommerferien. Det kan oppstå uforutsette situasjoner eller plutselige endringer i planene, og det er viktig å kunne tilpasse seg og finne løsninger som passer for alle.
4. Aktiviteter. Det kan være lurt å planlegge aktiviteter og utflukter som passer for hele familien. Det kan av og til bety at man må dele opp bonusfamilien, ettersom man kanskje har barn i ulike aldersgrupper og med ulike interesser og ferdigheter. Ved å dele opp og å være fleksible kan man bidra til å skape gode minner og styrke båndene mellom dere som familiemedlemmer. Det er viktig å ta hensyn til alles interesser og behov når man velger aktiviteter, så sjekk ut dette med barna og se hvordan dere kan dekke både barna og de voksnes interesser og behov.