Hver tiende mannlige student har eller har hatt alkohollidelser i løpet av det siste året opplyser SiO i en pressemelding.
Funnene fra undersøkelsen viser at 10,7 prosent av de mannlige og 8 prosent av de kvinnelige studentene har eller har hatt en alkoholbrukslidelse det siste året.
12,3 prosent av studentene har hatt en rusbrukslidelse det siste året. Alkohollidelser er mest utbredt med 8,8 prosent. Samtidig oppfyller 4,4 prosent kriteriene for stofflidelser.
Berører studentlivet
– I år er første gang vi har gjort en omfattende kartlegging av stoff- og alkoholbrukslidelser blant studenter. Det handler ikke bare om selve rusbruken, men også andre utfordringer som rusrelaterte helseproblemer, misbruk, avhengighet og skadelige rusmønstre, sier leder for SHoT-undersøkelsen, Kari-Jussie Lønning i pressemeldingen.
Hun påpeker at omfanget av rusbrukslidelser og rusbruk berører studentlivet og blir viktig å drøfte med studentene, samskipnadene, studiestedene og myndighetene.
– Selv om stoffbrukslidelser er langt mindre utbredt blant studenter, skal vi likevel følge utviklingen tett også her, fastslår Lønning.
Ønsker alkoholfrie tilbud
SHOT-hovedrapporten fra i fjor viser at en økende andel av studentene etterlyser flere alkoholfrie tilbud.
I fjor var det seks av ti studenter som svarte at de ønsket flere alkoholfrie tilbud og arrangementer.
– Semesterstart og fadderuker er fremdeles nært knyttet til festing og alkoholbruk for mange. Men vi ser i økende grad at studentene ønsker et annet fokus, sier Lønning.
Lønning mener at studentsamskipnadene og utdanningsinstitusjonene gjør mye, men bør vurdere enda flere forebyggende tiltak.
– Det gjøres mye bra arbeid i dag. Vi ser likevel at det er behov for mer samarbeid og erfaringsutveksling. Min klare oppfordring til studiestedene, studentsamskipnadene og myndighetene, er å ta enda flere grep i denne situasjonen, sier Lønning.