Det melder NRK, via NTB, torsdag.
I 2017 var nesten 38 prosent av sykehjemsbeboere underernært eller i fare for å bli det. Andelen har siden det økt hvert år, til nesten 46 prosent i 2021, viser Helsedirektoratets nasjonal kvalitetsindikator.
Et viktig lagarbeid
Divisjonsdirektør Johan Torgersen sier til NTB at Helsedirektoratet ser alvorlig på utviklingen, og har revidert retningslinjene for ernæring på sykehjem.
Stabekk helsehus i Bærum har ansatt matverter i et forsøk på å skape matglede, forteller tjenesteleder Wendy Mørk.
– Ernæring handler ikke bare om mat og kartlegging av ernæringsstatus, det handler om kunnskap og gode rutiner, bedre oppgavefordeling og riktig bruk av kompetanse, sier Mørk til NRK.
Helseminister, Ingvild Kjerkol (Ap) holder sin tale til kommunene torsdag klokken formiddag i Oslo.
Til VG sier Helseministeren at vi bør være forberedt på «smertefull» omstilling i eldreomsorgen.
– De siste dagers oppslag i ulike redaksjoner viser at eldreomsorgen ikke er god nok overalt. Det betyr at regjeringen, staten og kommunene må bidra sammen slik at vi når målene om en trygg og god alderdom. Det er et viktig lagarbeid, sier Kjerkol til avisen.
Tydelige utfordringer
Dette er noen av utfordringene helsevesenet og kommunene står ovenfor:
- Norge har nå over én million pensjonister.
- En million nordmenn bor i dag alene.
- 40 prosent av de over 18 år er enslige.
- Hver femte mann i aldersgruppen mellom 30 og 44 år er singel og barnløs.
Fellesskapet må ta større ansvar
– Sykepleierne og helsefagarbeiderne er tettest på. De vet hva vi trenger mer eller mindre av. Vi lytter til dem når vi utvikler våre reformgrep, sier Kjerkol til VG.
Kjerkol er tydelig på at vi ikke kan fortsette som før, og at de prioriterer det viktigste i tiden som kommer. Helseministeren understreker at det er tilgang til fagfolk.
– Jeg har tro på at vi skal klare denne viktige samfunnsendringen som et fellesskap. Men vi må være villig til å gjøre noe annerledes, ellers blir det verre.
– Vi må tenke over og planlegge egen alderdom. Det kan oppleves som om staten og kommunen fraskriver seg ansvaret. Jeg vil si at det er det motsatte. Fellesskapet må ta et større ansvar for at alle skal få tilgang på helsehjelp i fremtiden. Målet er å sikre god velferd til flest mulig, sier helseministeren.