Flere tidligere ansatte forteller om svært belastende arbeidsforhold hos Forandringsfabrikken.
Flere oppgir i intervju med Psykologisk.no at de sliter psykisk i etterkant av arbeidsforholdet, og opplevde, og opplever, trusler, manipulasjon og overvåking fra ledelsen.
Arbeidstilsynet fant flere brudd på arbeidsmiljøloven etter et tilsyn hos Forandringsfabrikken. Funnene bekrefter det kildene forteller om overtidsarbeid uten kompensasjon eller mulighet til å avspasere og svært høye krav og forventninger til de ansatte.
Forandringsfabrikken er en ideell stiftelse som i hovedsak får penger over statsbudsjettet. Barne,- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) og Helsedirektoratet de to største inntektskildene. Direktoratene ligger under Barne- og familiedepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Svarene som Psykologisk.no hittil har innhentet fra de ansvarlige for støtten, kan tyde på at det er mål og måloppnåelse som avgjør om stiftelser, frivillige organisasjoner og andre som mottar støtte over statsbudsjetter, får beholde støtten. Hvordan målene nås, ligger utenfor direktoratenes – og departementenes – ansvarsområde.
– Hele eller deler av tilskuddet kan kreves tilbakebetalt under gitte forutsetninger
Ifølge stiftelsens årsberetninger og offentlige tilskuddslister er Helsedirektoratet Forandringsfabrikkens desidert største inntektskilde. Fra 2015 til 2020 har de mottatt 45 millioner kroner fra direktoratet alene. Tilskuddslister for 2022 viser at stiftelsen har fått innvilget 8,8 millioner kroner hittil i år.
Psykologisk.no sendte en kort oppsummering og lenker til oppslagene, og får svar av avdelingsdirektør for tilskudd i Helsedirektoratet, Elise Husum. På spørsmål om avsløringene vil ha noe å si for Forandringsfabrikkens videre støtte fra Helsedirektoratet, svarer hun følgende:
– Vi forholder oss til etterlevelse av gjeldende lover og regelverk for tilskuddsforvaltningen, herunder tilskuddsregelverket for ordningene og tilskuddsbrev. Vi har oppmerksomhet på måloppnåelse for ordningene og bruken av midler. Dersom mottaker ikke opptrer i samsvar med gitte forutsetninger, kan hele eller deler av tilskuddet kreves tilbakebetalt. Mislighold av tilskudd kan få rettslig forfølgelse, skriver Husum i en e-post.
– Vi er opptatt av å bevilge midler til gode tiltak som er i tråd med mål og kriterier for tilskuddsordningen, og som har god måloppnåelse i gjennomføringen, skriver hun videre.
– Ikke innenfor direktoratets kontroll
– Kontroll av bedriftens arbeidsmiljø ligger utenfor Helsedirektoratets mandat som tilskuddsforvalter. Dette er forhold som ivaretas av andre tilsynsorganer, sier Husum.
Arbeidstilsynet fant flere brudd på arbeidsmiljøloven, og har gitt stiftelsen pålegg for fem av seks brudd, blant annet for manglende oversikt over hvor mye de ansatte jobber, og manglende kompensasjon for overtid.
Videre skriver Husum at de ikke er kjent med saken.
– Direktoratet kjenner ikke til ovennevnte ut over medieomtalen. Vi har derfor ingen kommentarer, men er generelt opptatt av at tilskuddsmottakerne holder seg innenfor gjeldende lover og regelverk, skriver Husum avslutningsvis.
Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet svarer følgende i en e-post:
– Vi forventer at alle mottakere av tilskudd som bevilges over Helse- og omsorgsdepartementets budsjett følger lover og regler.