– Jeg skjønte at her er det et enormt potensial og mye spennende tematikk. Det var umulig å ikke søke, og umulig å ikke si ja.
Det var fotballdrømmen som først førte Anders Zerener (32) inn i journalistikkens verden.
– Jeg tenkte at det måtte jo være drømmen å jobbe som sportsjournalist. Da kunne jeg forfølge den fotballkarrieren jeg aldri fikk, forteller han.
På dette tidspunktet hadde han lagt drømmen om å bli fotballspiller på hylla, og ønsket om å bli fotballtrener i stedet føltes ikke helt riktig.
– Og så har jeg en far som er journalist, og også jobber i helsevesenet. Det kan jeg gjøre, tenkte jeg. Da kan jeg fortelle gode historier, og jeg kan bruke det jeg liker og det jeg er god på. Jeg får bruke lidenskapen min til noe konkret.
Han hadde alltid vært glad i å skrive, og glade i å møte ulike mennesker. Jobben som journalist ble det perfekte møtet mellom skrivegleden og fotballen.
Fra sporten til nyhetsuniverset
Etter en bachelor i journalistikk ved Høyskolen Kristiania i Oslo begynte han å jobbe for supporterklubben til Manchester United.
– Her fikk jeg masse rask og god erfaring med journalistikk. Jeg ble kastet rett ut i det. Det var kjempegøy, sier han.
Deretter gikk veien videre til Nettavisen, der han også fikk utfolde seg som sportsjournalist. Men etter fire år innenfor sporten tok reisen en ny vending.
– Så skjedde det jo noe greier i februar 2020 som endret hele verden, også i avisene. Da måtte alle mann til pumpene, og jeg ble nyhetsjournalist og jobbet også litt som vaktsjef. Jeg fant ut at det var veldig gøy å drive med.
Etter å ha skrevet om virus og pandemi i halvannet år, ble veien til Dagens Medisin kort.
– Det er jo et kjempespennende felt med veldig mye interessant forskning og vitenskap å ta fatt på.
Og etter et halvt år i det medisinske fagfeltet dukket det opp en spennende søknadsannonse som deskjournalist i Psykologisk.no.
– Dette er første gangen i livet jeg har fått tanken: «Hva om jeg står igjen på perrongen om et år og ser at dere har hatt en helt eventyrlig reise, og tenker: Hvorfor tok jeg ikke sjansen?»
Stor interesse for menns mentale helse
Hos Dagens medisin måtte Zerener på kort tid sette seg inn i medisinske fagbegreper og danne et helt nytt kildenettverk. Nå gleder han seg til å omfavne enda et nytt fagfelt. Interessen for psykologi har han med seg fra før.
– Jeg tror det er vanskelig å ha levd et liv uten å ha vært borti disse temaene, enten om det er noe man kjenner på selv eller om det er mennesker rundt deg. Det er så interessant når man begynner å tenke på hvordan ting henger sammen, forteller han.
Selv er han blant annet opptatt av mental helse hos menn.
– Ofte aner jeg ikke hva vennene mine gjør mandag til fredag, og jeg har kvinner i livet mitt som ikke kan forstå hvorfor vi ikke snakker mer sammen. Det er noe som bare sitter så dypt hos mange menn.
Han har lagt merke til det store ordskiftet i mental helse de siste årene, men tror at vi fortsatt har mye å gå på når det kommer til menn og følelser.
– Jeg synes også depresjon er veldig interessant. Jeg er opptatt av historie, og har lagt merke til hvordan depresjon har fulgt mange store mennesker opp gjennom, før man kunne sette ord på hva det var i senere tid, sier han og fortsetter:
– Jeg synes det er veldig interessant å se hva det gjør med noen av de mest oppegående menneskene jeg vet om. Hvordan man kan få en sånn dualitet i et menneske. Det er et spekter innenfor psykologien som jeg gleder meg til å lære mer om.
Hele familien til Zerener jobber i helsevesenet, så sånn sett er ikke dette helt nytt beite for 32-åringen.
– Mamma er sykepleier og har jobbet i psykiatrien i mange år. Så jeg har jo løpt rundt på forskjellige institusjoner og avdelinger i oppveksten. Kanskje er det derfor jeg har endt opp her nå, sirkelen sluttes på en måte.
Hos Psykologisk.no håper han å lære seg mer om faget og få en større forståelse av hvordan mennesker fungerer.
Det beste fra begge verdener
– Hva er dine viktigste erfaringer?
– Det å alltid være klar for å ta opp telefonen å ringe noen, om det så er for å få konkrete sitater eller for å få en forståelse av situasjonen, sier Zerener og fortsetter:
– Det er alltid litt ubehagelig å ringe noen og nærmest si «kan du forklare dette til meg som om jeg var fem år?». Men du må være ydmyk som journalist, og innse når det er noe du ikke skjønner. Da må du snakke med folk som kan gi deg forståelse, slik at du kan forklare temaet på en god måte til publikummet.
Som den aller først deskjournalisten i Psykologisk.no, håper han å kunne bidra til at vi får det beste fra begge verdener.
– Slik at vi kan fortsette å fokusere på forskning og de store temaene, men at vi også kan ta de dagligdagse nyhetene som kommer, og sette vårt preg på det. Vi kan ha en fortløpende nyhetsdekning av de sakene som er relevante for oss, sier han.
Anders Zerener har allerede flere gode ideer og visjoner for avisens fremtid.
– Man skal aldri si seg fornøyd med det produktet man har. Det er alltid flere flater man kan dyrke. Det er det vi er i gang med her, sier han.
Selv om karrieren igjen har tatt en ny og spennende retning, vil sporten alltid ha en spesiell plass i hjertet hans.
– Jeg brenner fortsatt for sport. Men jeg fikk jobbet akkurat lenge nok med det på fulltid. Nå står det igjen en lidenskap som jeg kan dyrke, og jeg får utviklet meg faglig i hverdagen med jobb. Nå får jeg det beste av begge deler.
Et arbeidsjern og en dreven nyhetsjeger
Ansvarlig redaktør, Pål Johan Karlsen, gleder seg over å ha Anders på plass i rollen som deskjournalist.
– Han har dokumentert i Nettavisen og Dagens Medisin at han kan formidle kompliserte sammenhenger på en interessevekkende og lettfattelig måte. Det er viktig for oss i Psykologisk.no, sier han og fortsetter:
– Anders er en produktiv og dreven nyhetsjeger – og et arbeidsjern. Han har en imøtekommende og behagelig måte å være på, det løfter trivselen og smører maskineriet vårt. Vi merker allerede at det å ha fått Anders på desken styrker arbeidsflyten i redaksjonen og øker nyhetstrykket i avisen.
Karlsen mener denne utviklingen er helt i tråd med Psykologisk.no sin ambisjon om å være en toneangivende psykologisk dagsavis og den ledende formidleren av psykologisk kunnskap til norsk offentlighet.