Psykologiprofessoren med nobelpris i økonomi er klar i sin tale, og har empirien i bakhånd. Daniel Kahnemans forskning på beslutningsprosesser har fått ringvirkninger blant annet på aksjeanalyser, og resulterte i nobelpris.
I bestselgeren Tenke, fort og langsomt, som Psykologisk.no har publisert et populært utdrag fra, tar Kahneman for seg teorien om at vi har to tenkesystemer, et raskt et som baserer seg på intuisjon, assosiasjon og følelser, og et tregere system som bygger på mer rasjonell, arbeidende tenking.
Vi gjør åpenbare feil når vi ikke klarer å innse at vi bør bruke treg tenking i stedet for rask tenking:
- Hvilken forsikringspolise ville du betalt mest for? En som utbetaler 100 000 kroner hvis du skulle døi et terroristangrep, eller en som utbetaler 100 000 ved alle dødsfall? Forskning viser at vi faktisk er villig til å betale vesentlig mer for den første polisen enn for den siste.
- Koster tyske biler i Norge i gjennomsnitt over én million kroner? Svaret vi alle vil enes om, er «Nei». Se nå for deg at spørsmålet hadde vært «Koster tyske biler i Norge i gjennomsnitt mer enn 100 000 kroner?» «Ja.» Avhengig av hvilket av de to ovenfornevnte spørsmålene du hadde blitt stilt, ville vurderingen din av hva gjennomsnittsprisen på en tysk bil i Norge er, variere enormt.
Det er denne typen spørsmål, og feilslutninger, som danner grunnlaget til Kahnemans forskning og teorier. Kahneman anser for eksempel George Bush jr. som et kroneksempel på en som avhenger av det raske, intuitive systemet, og trekker frem Irak-krigen som et eksempel på hvordan det raske systemet kan dominere det trege. På den andre siden har han trukket frem Barack Obama som en som avhenger mer av det trege systemet.
Vil du vite mer om hvordan hjernen din lar seg lure, og hvor magefølelsen egentlig kommer fra? I månedens video kan du Kahneman i et lengre intervju med Charlie Rose på amerikansk TV. Hvis du fortsatt er nysgjerrig, bør du lese Tenke, fort og langsomt.