I en tidligere ytring publisert hos Psykologisk.no, kommer Elias Omberg med sterke påstander. Vi i PolyNorge mener at ytringen har et svært moraliserende preg og er egnet til å skape mer skam og stigma rundt seksualitet.
Han viser til forskning, men kildene han linker til støtter ikke oppunder påstandene hans.
Det blir bare spekulasjoner
«De siste tre generasjonene med ungdom har et forvridd syn på intimitet, null selvrespekt og kommer til å skape en personlighet de ikke kan fordra å se i speilet på sikt», er den første påstanden. Han kommer ikke med noen kilder som sier noe om hvordan hverken generasjon x, y eller z ser på intimitet og selvrespekt.
Deretter skriver han om en korrelasjon mellom uforpliktende sex og psykopati. Han fremlegger det som om kilden hans forklarer dette med at uforpliktende sex legger opp til kynisme og mangel på empati. Det stemmer at kilden viser en korrelasjon mellom antall sexpartnere og psykopati, men den sier ingenting om hvorfor det er slik.
Påstanden om at det skyldes at uforpliktende sex legger opp til kynisme og mangel på empati, blir derfor bare spekulasjoner fra Omberg sin side. Det er heller ikke slik at mange sexpartnere nødvendigvis er det samme som uforpliktende sex , selv om det ofte er en sammenheng.
Omberg hevder også at gjentagende uforpliktende sex gjør det vanskeligere å danne dype relasjoner, og at forskning viser at hyppig uforpliktende sex fører til lavere empati. Han knytter dette sammen med hva vi legger i sex.
Forskningen han viser til, sier ingenting om uforpliktende sex. Det den har undersøkt er sammenhengen mellom seksuell objektivisering av kvinner og empati. Der så de på hvordan hjernen responderte på utenforskap og inkludering, når kvinner ble fremstilt som personer versus når de ble fremstilt som objekter.
Videre skriver han at hjernens tillitskretser brytes ned. Hva han mener med dette er uklart, men kilden han linker til er noens tanker om hook-up kulturen.
Glede, seksuell nytelse og eventyrlyst
Omberg skriver følgende: «Det ble gjennomført en undersøkelse med to grupper av college studenter. Den ene gruppen praktiserte one night stands hyppig, mens den andre var i romantiske parforhold. Begge gruppene skulle gjennomføre personlighetstester. Der kom det frem at gruppa som praktiserte hyppig sex scorer høyere på trekk knyttet til den mørke triade, som narsissisme, psykopati, machiavellisme og sadisme».
Kilden som lenkes til, er en artikkel fra Psychology Today. Den beskriver en studie som så på motivasjonen for å ha uforpliktende sex hos personer som scorer høyt på den mørke triaden.
Samme kilde nevner også at når personer – uavhengig av personlighetstrekk – motiveres av glede, seksuell nytelse og eventyrlyst, så har hook-ups positive utfall. Når motivasjonen handler om ting som håp om et langvarig forhold, hevn på en eks eller gruppepress, vil det ha et negativt utfall.
Han skriver så: «Forskning viser at dette fører til økt antisosial atferd, moral relativisme og en total mangel på ansvar».
Men kilden han legger ved er en artikkel fra Psychology Today som handler om psykopatens sexliv. Den sier ingenting om hvorfor psykopaten ble psykopat, eller konsekvenser av uforpliktende sex – med unntak av konsekvensene av å ha sex med en psykopat.
Trenger ikke manipulere seg til uforpliktende sex
Uforpliktende sex forekommer på mange måter og vi anerkjenner at enkelte bruker manipulasjon som en måte å oppnå dette på. Det tar vi sterk avstand fra. Vi mener også at slik oppførsel ikke bør lede til en fordømmelse av uforpliktende sex som konsept.
Det finnes sexpositive miljøer, som fokuserer på samtykke, ærlighet og grenser. Hvor det er lov å si nei og hvor et ja ikke kommer med fordømmelse. I slike miljøer er det på ingen måte nødvendig å drive med manipulasjon for å ha uforpliktende sex.
Uforpliktende sex kan være blant annet one night stands, langvarige seksuelle relasjoner, venner som har sex innimellom eller deltakelse på swingers-arrangementer.
I 2024 ble det publisert en longitudinell studie som så på sammenhengen mellom selvbilde og seksuelle erfaringer. Den viste at det i tillegg til å være en positiv korrelasjon mellom et godt selvbilde og seksuell hyppighet – den var dobbel så sterk for kvinner – er det en sterkere korrelasjon mellom selvbildet og seksuell tilfredshet.
De fant også en gjensidig årsakssammenheng mellom selvbilde og seksuell tilfredshet. Dette var ikke avhengig av relasjonshistorikk og status.
En kunnskapsbasert debatt
I en samlestudie fra 2022 ble det sett på hvordan casual sexual relationships and encounters (CSRE) påvirker mennesker psykisk. Her fant de blant annet en korrelasjon mellom personens holdninger til CSRE og hvordan de følte seg etterpå.
De fant også en korrelasjon mellom flere situasjonelle faktorer og hvordan folk følte seg i etterkant, som den subjektive opplevelsen av sexen, mengden alkohol konsumert og hvilke relasjon en hadde til vedkommende.
Motivasjon for å ha sex var også en faktor som påvirket. Personer som hadde sex fordi de var gira på sex, følte seg bedre i etterkant enn de som hadde sex for å ta hevn på en eks eller fordi de kjente på gruppepress.
Men andre ord, så lenge sexen er god og ønsket, er den bra for deg. Er den dårlig eller ikke ønsket, er den ikke bra for deg.
Vi mener at en opplyst debatt om seksualitet er positivt, men den må være basert på faktisk kunnskap – ikke moralisme. Målet må være å gjøre folk i stand til å ta gode og sunne valg for seg selv, og da trenger vi kunnskap.
PolyNorge er en sexpositiv organisasjon som jobber ut fra verdiene respekt, integritet, ærlighet og åpenhet. Dette er verdier som er godt egnet som fundament både i seksuelle relasjoner og debatter om dem.