De beste løsningene på sykefraværet ligger ikke i sykelønnsordninger, sykemeldingspraksiser eller hos fastlegene. Jeg har forsket på og jobbet i praksisfeltet med temaet i over et tiår. Det er både trist og frustrerende å se at debatten ruller rundt de samme, gamle temaene. Bedre løsninger finnes helt andre steder.
La meg forsøke å gi noen eksempler for å vise sammenhenger jeg hører alt for lite om i dagens debattbilde:
Ikke-medisinsk sykefravær:
- Mange studier viser at om lag 50 prosent av sykefraværet har ikke-medisinske årsaker.
- Disse er borte fra jobb på grunn av forhold på jobb, som dårlig ledelse, omstillinger, konflikter og mobbing og på grunn av personlige livsbelastninger (som samlivsbrudd, være pårørende med omsorgsansvar for andre med mer).
Globale arbeidslivsundersøkelser viser at:
- Norge er det landet hvor lederne bruker minst tid på å lede.
- Hver tredje medarbeider i Norge mener deres egen leder ikke burde vært leder i det hele tatt.
- Hver tredje norske leder har ingen plan for å utvikle seg som leder (og vi ser en klar sammenheng mellom manglende utviklingsplaner og arbeidsglede, motivasjon, tiltro til egne ledere og arbeidsglede).
Legg til at:
- Vi rekrutterer altfor mange ledere på bakgrunn av fag og ansiennitet – god ledelse krever noe annet.
- For mange dårlige ledere får fortsette i jobben sin, blir ikke holdt til ansvar (og noen blir bare flyttet til et annet sted i organisasjonen, hvor samme ledelse utspiller seg).
- Mange ledere synes den nye generasjonen som kommer inn i arbeidslivet ikke lar seg lede (fremfor å være nysgjerrige og finne ut hva som skal til for å lede dem på en måte som forløser potensialet deres – for det er mulig!).
Det finnes virksomheter som har hatt lavt fravær over lang tid. De har akkurat de samme sykelønnsordningene og fastlegene som resten av landet har. Disse virksomhetene har noe til felles: ledelse har vært avgjørende.
Arbeidsgiverne er ansvarlige og har ledere som får (og tar) tid til å lede. De tar ansvar for utfordringer som dukker opp og lar det ikke skure og gå. De rigger funksjonelle arbeidsmiljø, inkludert gode arbeidsprosesser, og bygger robuste relasjoner til medarbeiderne sine før det oppstår en jobb- eller livskrise.
Når halvparten av sykefraværet er innenfor domener hvor arbeidsgiver og ledelsen holder den viktigste nøkkelen, er det for meg ubegripelig at vi ikke snakker mer om disse sammenhengene.
Men klart, for mange er det kanskje lettere å snakke om hvordan systemer, retningslinjer og reformer skal fikse fraværsproblemet i Norge. Er det fordi arbeidsgivere og ledere ikke vet dette? Er det fordi det blir krevende å bære ansvaret? Mitt håp er at de skal se mulighetsrommet.
Det er mulig å redusere fraværet. Ikke på et par dagers kurs, men med riktig innsats over tid.
La oss snakke om dette i sykefraværsdebatten!
Kilder:
HR Norge. (n.d.). 9 av 10 ledere uten innsikt i hva som kreves. HR Norge. Hentet fra https://www.hrnorge.no/pressemeldinger/ge-lx-9-av-10-ledere-uten-innsikt-i-hva-som-kreves
Dale-Olsen, H., & Østbakken, K. M. (2016). Sykefravær i private og kommunale sykehjem og renholdsvirksomheter. Fafo. Hentet fra https://www.fafo.no/zoo-publikasjoner/sykefravaer-i-private-og-kommunale-sykehjem-og-renholdsvirksomheter
Jonsson, J. (2015). Sjukfrånvaro och arbetsförhållanden i vård och omsorg: Hur är de relaterade? En longitudinell studie av personalens arbetsmiljö i särskilda boenden och hemtjänst. DiVA Portal. Hentet fra https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A877120&dswid=-6609
Sterud, T., Mykletun, A., & Brage, S. (2021). Yrkeseksponeringer og sykefravær: Oppdaterte sammenhenger for perioden 2010-2019. Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). Hentet fra https://stami.brage.unit.no/stami-xmlui/handle/11250/2757495
Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI). (2021). Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2021. Hentet fra https://noa.stami.no/faktabok-om-arbeidsmiljo-og-helse/
Langseth-Eide, B. (2022). Come Together: Promoting Work and Well-Being. A study in the framework of the JD-R model. UiT Norges arktiske universitet. Hentet fra https://hdl.handle.net/10037/23916
Innlegget ble først publisert på skribentens LinkedIn-profil og er gjengitt med tillatelse.