Alder kan måles på forskjellige måter, selv om vi som regel forholder oss til den kronologisk – altså, hvor mange dager, måneder og år som har gått fra dagen du ble født.
Men forskning tyder på at du også har en biologisk alder, som kan spores opp ved hjelp av en rekke biomarkører. Og denne alderen kan skille seg ut fra din kronologiske alder.
Biologisk alder måles blant annet utfra lengden på telomer (små «hetter» ytterst på kromosomene dine, som blir litt kortere for hver celledeling), kjemiske endringer i DNA-et, og proteinforandringer i stoffskiftet ditt.
Den biologiske alderen vår spiller en viktig rolle for hvor lenge vi lever, og en rekke faktorer kan påvirke din biologiske alder. Nå konkluderer en svensk studie at borderline personlighetsforstyrrelse trolig bidrar til å fremskynde denne aldringsprosessen.
Forskning.no har også omtalt saken.
Biologisk alder
Aldring defineres som et tiltagende tap av vev og organer med årene, som igjen fører til tap av funksjoner i cellene og kroppens organer.
Forskning viser blant annet at overvekt, metabolske forstyrrelser og depresjon gjør at vi eldes raskere. Det samme gjelder kronisk stress. En studie publisert i fjor slo også fast at ensomhet og ulykkelighet kan fremskynde den biologiske aldringen raskere mer enn røyking.
På den andre siden hevder forskning også at høye skårer på personlighetstrekkene planmessighet og åpenhet, og lav skår på nevrotisisme, øker sjansen for vellykket aldring.
I den nye svenske studien kartla forskerne deltagernes alder ved hjelp av blodprøver, slik at de kunne finne biomarkører for den biologiske alderen i deltagernes gener.
97 kvinner med borderline personlighetsforstyrrelse deltok i studien, og disse ble sammenlignet med 32 friske kvinner, som fungerte som kontrolldeltagere. Deltagernes kronologiske alder var mellom 18 og 50 år.
Røyking spilte størst rolle
Og analysene viste at deltagerne med borderline personlighetsforstyrrelse i snitt hadde en biologisk alder som var seks år eldre enn deres kronologiske alder tilsa.
Deltagerne i kontrollgruppen hadde derimot en biologisk alder som i snitt var to år eldre enn deres kronologiske alder.
Og forskjellene var enda større hos deltagerne som røykte. Faktisk så forskerne at den biologiske alderen var fremskyndet med elleve år hos deltagerne som røyke.
På den andre siden så faktorer som tidligere alkoholmisbruk, selvmordsforsøk og voldserfaringer ikke ut til å påvirke den biologiske alderen.
Forholdet mellom fysisk og psykisk helse
Borderline personlighetsforstyrrelse er en personlighetsforstyrrelse som kjennetegnes ved sterke humørsvingninger, identitetsproblemer, impulsivitet, og turbulente og intense mellommenneskelige relasjoner.
Ifølge den amerikanske diagnosemanualen DSM-5 preges lidelsen også av en frykt for å bli forlatt, trusler om selvmord og selvskading, og upassende og ukontrollerte sinneutbrudd.
På norsk omtales lidelsen også som emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse, og denne pasientgruppa er kjent for å være svært krevende å behandle.
De svenske forskerne påpeker at de ikke vet nøyaktig hvorfor personlighetsforstyrrelser ser ut til å fremskynde den biologiske aldringsprosessen.
Men vi vet imidlertid at en skjør mental helse har en rekke koblinger til dårlig fysisk helse, skriver forskning.no.