Hvordan ønsker du at ditt kontorlokale skal se ut? Åpent med fri flyt av kaffe og småprat med kollegaer, eller et eget kontor mellom fire vegger uten små, hyppige forstyrrelser?
Stadig flere bedrifter går for førstnevnte løsning, nemlig et åpent kontorlandskap.
Men skal vi tro en ny studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), er kanskje ikke dette den beste løsningen for oss.
Høyere sykefravær i kontorlandskap
Studien fra STAMI viser at arbeidstagere i åpne kontorlandskap med faste plasser har 32 prosent høyere risiko for sykefravær, sammenlignet med de som har eget kontor.
Men hvorfor er det slik?
– Økt smitterisiko er en av mange forklaringer. Det rapporteres også om mye støy og forstyrrelser i åpne kontorlandskap som kan gjøre det vanskelig å konsentrere seg om arbeidet, sier Randi Hovden Borge til E24, og refererer til tidligere studier på feltet.
Hun er stipendiat og forsker hos STAMI.
Borge tror kontorlandskap kan oppleves belastende i lengden, men forteller at de vet lite sikkert om helseeffektene det kan ha i et langtids perspektiv.
Lavere sykefravær hos ansatte med mulighet for hjemmekontor
I forkant trodde forskerne at hjemmekontor kunne ta igjen for noen av utfordringene mange opplever i kontorlandskap, forklarer Borge.
– Men det fant vi ikke støtte for, i hvert ikke når det kommer til sykefravær, sier hun til E24.
Det viste seg at arbeidstagere med mulighet til å jobbe hjemmefra hadde lavere sannsynlighet for å være borte fra jobb grunnet sykdom, enn de som ikke hadde denne muligheten.
– For de som hadde tilgang til hjemmekontor, uavhengig av kontorløsning på jobb, var det 14 prosent lavere sannsynlighet for sykefravær sammenlignet med dem som ikke hadde det.
Men sannsynligheten for sykefravær var særlig lav blant de som hadde eget kontor. Tilgang til hjemmekontor hadde ikke den samme gode effekten for ansatte i åpent kontorlandskap.
Et viktig element ser ut til å være om hjemmekontor oppleves som frivillig eller ikke.
– Tar du frivillig en dag hjemme fordi du jobber bedre der, er det bra. Men hvis du jobber hjemmefra fordi du ikke trives i det åpne kontorlandskapet, er ikke det nødvendigvis positivt, sier Borge til E24.
Organisasjonspsykolog Jøri Gytre Horverak tror åpent kontorlandskap og hjemmekontor er to forskjellige temaer.
– Noen synes det å jobbe hjemmefra er kjempefint, mens andre ikke får det til. På hjemmekontor sitter man helt isolert og får kanskje arbeidsro, men man mister fellesskapsfølelsen. Så det er ikke sikkert det er det beste alternativet heller, hverken for bedriften eller de ansatte, sier hun til E24.
Hun mener det bør forskes mer på hva som er de egentlige årsakene til hvorfor hjemmekontor ikke nødvendigvis reduserer sykefraværet så mye som forskerne hadde trodd.
– Dette bør tas med i beregningen
Psykologisk.no har tidligere omtalt en studie fra STAMI som konkluderte med at åpent kontorlandskap økte risikoen for uføretrygd.
Resultatene fra studien viste at sammenlignet med ansatte som jobbet i cellekontor, hadde ansatte i delte kontor 50 prosent høyere sannsynlighet, og ansatte i åpne kontor nesten dobbelt så høy sannsynlighet, for å bli uføretrygdet.
– Disse funnene viser at hvilken type kontorløsning man jobber i, kan ha stor betydning for risiko for uførepensjonering, sa professor Morten Birkeland Nielsen om studien til STAMI.
Forskningen tyder altså på at den beste kontorløsningen er eget kontor med tilgang til hjemmekontor.
– Men vi kan ikke si noe om årsakssammenhenger basert på vår studie. At sannsynligheten for sykefravær er lavest her, betyr ikke nødvendigvis at denne kombinasjonen vil føre til lavere sykefravær.
– Kan være en kilde til stress
Men vi er alle ulike, mens noen trives best når de får boltre seg i et åpent landskap, kan andre like seg best på eget kontor.
– Noen elsker åpent kontorlandskap, andre hater det, men de fleste ligger nok midt imellom, sier organisasjonspsykolog Horverak til E24.
Utfordringer med åpent kontorlandskap kan være at det er lett å bli distrahert og vanskelig å konsentrere seg. Det kan også være vanskelig å ha en dårlig dag i et åpent landskap der du er tilgjengelig for kollegene dine hele tiden.
– Av og til har man behov for å ikke bli sett, men i et åpent miljø er det ingen steder å gjemme seg, sier hun.
Dersom du blir lett distrahert og konsentrasjonsarbeidet må gjøres på kveldstid, kan det bli problematisk.
– Stadige forstyrrelser er veldig belastende. Blir konsentrasjonen ofte dratt bort fra det du skal gjøre den dagen, kan det være vanskelig å lage forutsigbarhet i arbeidshverdagen, sier hun.
For selv om du har mye du skal gjennom og behovet for arbeidsro er stort, er det ikke alltid like lett å avvise kollegaer som kommer med spørsmål.
– Jo flere forstyrrelser du har, desto lenger blir listen du planla du skulle komme gjennom i løpet av dagen. Dette er en kilde til stress og kan også føre til at du havner i en skvis, avslutter Horverak til E24.