Et rolig sinn gir deg hvile, slik at du får ny giv og mer driv. Det er nyttig å trene hjernen slik at den danner tankemønstre som gir deg overskudd. Meditasjon kan gi deg et fugleperspektiv på deg selv, som kan føre til et friere forhold til tankene dine.
I psykoterapi ber terapeuten ofte klienten om å bli oppmerksom på kontakten mellom fotsålene og gulvet, og mellom baken og stolsetet. Denne forankringen gjør at du sitter mer stabilt. Tryggheten du får når du kjenner på fast grunn, hjelper deg til å roe ned og senke skuldrene, som igjen kan gjøre det lettere å åpne sinnet og se på deg selv og verden på nye måter.
De mentale øvelsene du gjør i yoga kan hjelpe deg til å bli mer bevisst på hvilke tanker som stjeler eller gir deg energi. Du kan oppleve større frihet i å velge hva slags type tanker du tenker, og når de virker oppkvikkende, skaper du nye måter å tenke på. Det kan gi deg helt nye perspektiver i livet.
Er du god på å slå av bryteren?
Evnen til å slå av bryteren for uro, stress og bekymringer er viktig for å ta vare på helsen. Stress kan sette seg både i kropp og sinn, og vi utsettes daglig for fysiske, kjemiske og emosjonelle belastninger. Noe tåler vi, og noe kan slite på oss.
Når stresset blir langvarig, kan det føre til at vi blir anspente, urolige og søvnløse. Nervesystemet kan gire seg opp så mye at vi ikke klarer å slå av beredskapen, selv når vi prøver å hvile. Å hvile er viktig for å bevare balansen i hverdagen og opprettholde god helse.
Når vi er i beredskap, parat til å håndtere hverdagens oppgaver og utfordringer, aktiveres det sympatiske nervesystemet. Det sympatiske nervesystemet får blodet til å pumpe ut til armer og ben. Det setter oss i stand til å mobilisere muskelkraft, slik som når vi gjør tungt arbeid og trener, og det gjør oss beredt på å takle utfordringer. Hjertet slår fortere og pusten går raskere.
Når vi slapper av og tar pauser, sover og hviler, aktiveres det parasympatiske nervesystemet. Det parasympatiske nervesystemet får blodet til å gå til de indre organene, og gjør at kroppens celler og vev restitueres. Når vi er i hvilemodus, arbeider immunforsvaret og fordøyelsen, og forbrenningen blir stimulert. Kronisk stress tærer på kroppen. Fordøyelse og immunforsvar svekkes, og spenninger gjør at vi stivner og får dårligere sirkulasjon. Vi får lettere smerter og sykdommer. Når vi lever med kontinuerlige belastninger, enten de er fysiske, kjemiske eller emosjonelle, klarer ikke kroppen å restituere seg.
Bekymringer skrur på kroppens alarmsystem
Det sympatiske og det parasympatiske nervesystemet er begge deler av det autonome nervesystemet. Denne delen av nervesystemet responderer på omgivelsene våre – og på den subjektive opplevelsen vi har av omgivelsene. Er de truende eller trygge?
Nervesystemet skiller ikke mellom det som faktisk skjer og det vi tenker. Når vi opplever omgivelsene som utrygge, aktiveres det sympatiske nervesystemet. Siden menneskehjernen er så kraftfull og forestillingsevnen er så stor, slås alarmen på med like høyt volum når vi fyrer av tanker om noe som er ubehagelig og skremmende, som når det faktisk skjer.
Vi slår også på alarmen når vi tenker på noe som gjør oss sint eller bekymret, uavhengig av om det tilhører fortid, nåtid eller fremtid, og uavhengig av om det skjer der vi befinner oss eller et annet sted. Dette kan være negativt ved at sinne, bekymringer og uro etter hvert kan gå ut over immunforsvar, fordøyelse og kroppens evne til å reparere seg selv.
Ved å ta hvilepauser der vi retter oppmerksomheten mot noe trygt og godt, styrkes kroppens selvhelbredende evne og restitusjon.
Ro ned med 5-5-pusten
Pusten er et effektivt verktøy du alltid har med deg. Når du puster langsomt, roes hjertet, hjernen og nervesystemet ned. 5-5-pusten stimulerer den viktige vagusnerven, som er den store nerven i ro- og hvilenervesystemet.
Når du stimulerer vagusnerven, er det lettere å falle til ro, og du kommer ut av stressreaksjoner og overlevelsesstrategier du ofte holder fast ved i det daglige. Øvelsen styrker evnen til selvregulering, det vil si din evne til å roe ned etter at du har vært stresset.
Sitt komfortabelt med rett rygg. Pust inn i 5 sekunder og ut i 5 sekunder. Ha gjerne en tikkende klokke ved siden av deg, slik at du lettere har kontroll på tiden. Det spiller ingen rolle om du puster med magen eller brystkassen, det er rytmen som er viktig. Fortsett å puste slik i 6 minutter. Enkelt og effektivt.