I Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) oppgir 44 prosent av studentene mellom 18 og 20 år at de er ensomme.
Flere kvinner enn menn melder om ensomhet, og særlig de yngste og de eldste studentene strever.
Shot-undersøkelsen gjennomføres hvert fjerde år, og denne gangen har rundt 60.000 studenter deltatt. FHI samler inn dataene på oppdrag for flere samskipnader.
Over 24.400 studenter, altså rundt 41 prosent, svarer i undersøkelsen at de har få eller ingen venner.
– Pandemien kan ha påvirket tallene
– Hvis du ikke har en venn, eller kun én venn, så er du sårbar for å kunne føle deg ensom. Og i en overgangsfase slik som studietiden er, blir det å føle tilhørighet og trygghet og ha gode rammer, viktig. Det er vanskelig å få til læring og mestring hvis du ikke opplever at du har noen å dele dagene med på studiestedet, sier leder for undersøkelsen, Kari-Jussie Lønning til Khrono.
Undersøkelsen ble gjennomført i februar og mars i år. Deler av undersøkelsen ble presentert under Arendalsuka i dag, mens hele rapporten offentligjøres 8. september.
– Vi kan ikke leve med at over 40 prosent av studentene har det slik. Vi må jobbe fra alle kanter med tiltak som kan bidra til følelsen av tilhørighet og støtte, sier Lønning til NRK.
Lønning påpeker overfor Khrono at pandemien kan ha påvirket tallene, og at det mulig færre studenter sliter med ensomhet nå.
– Det går utover livskvaliteten
Denne uka braker nemlig fadderuka løs på norske universiteter og høyskoler. For første gang siden 2019 skal nye studenter oppleve en studiestart uten pandemi og smittevernregler.
Og undersøkelsen viser at særlig to ting hjelper studentene sosialt: å delta i studentforeninger og i fadderuka.
Blant dem som ikke hadde deltatt i fadderordningen, meldte 54 prosent at de hadde få eller ingen venner. Blant dem som deltok, var tallet bare 33 prosent, skriver Khrono.
Øystein Sandven, som er psykologspesialist ved studentsamskipnaden på Vestlandet, synes tallene fra undersøkelsen er urovekkende. Han forteller at det å mangle venner på studiestedet kan gå utover både trivsel og det faglige.
– For det første går det direkte på livskvalitet. Vi trenger alle å ha et nettverk. Nære venner som vi støtter oss til og som vi gjør ting sammen med. Og for de fleste er det mye lettere å lykkes med studiene hvis man har et nettverk, sier han til Khrono.