– Da pandemien traff, lurte jeg veldig på hvordan dette kom til å påvirke oss psykisk og sosialt, sier psykolog Peder Kjøs til Psykologisk.no.
Hvilke følger har pandemien hatt for folks psykiske helse og rusbruk? Nå har Regjeringen bedt en ekspertgruppe undersøke dette nærmere. Innen 30. april skal de komme med konkrete forslag til hvordan innsatsen kan styrkes i helse- og omsorgstjenesten. Det melder Regjeringen i en pressemelding.
Ekspertgruppa består av 12 medlemmer, og er satt sammen av personer med fag- og erfaringskompetanse innenfor psykisk helse og rus. Peder Kjøs leder utvalget.
– Antakelsen min var vel at de som hadde det vanskelig fra før ville få det betydelig verre, mens de velbergede ville klare seg bra. Forskningen som har kommet inn viser at bildet slett ikke er så enkelt. Mange av de som hadde det vanskelig opplever faktisk mindre belastning nå, mens mange av de som hadde helt vanlige liv har opplevd å få det vanskelig, sier Kjøs.
Forverring i psykiske lidelser blant barn og unge
– En første gjetning nå vil vel være at livet har forandret seg mest nettopp for de som er vant til å ha det greit, men det blir interessant å gå dypere ned i materien og finne ut av hvordan det har gått for utsatte grupper som kanskje ikke er så synlige i statistikken. Vi vet for eksempel ikke nok om hvordan det går med barn i utsatte familier. Som de fleste andre er jeg bekymret for dem, sier Kjøs.
Ekspertgruppa skal ta for seg forskning på konsekvenser pandemien har hatt for befolkningens livskvalitet, psykiske helse og rusmiddelbruk. De skal også innhente erfaringer fra tjenestene, pårørende, brukere og pasienter. Gruppa oppfordres til å se til forsking og erfaringer fra andre land.
– Vi nærmer oss ett år med pandemi. Hverdagen har endret seg drastisk for mange, og mye tyder på at flere barn og unge nå sliter psykisk. Vaksine og gjenåpning av samfunnet vil ikke løse utfordringene for alle. Vi må sikre at de som har det ekstra tøft får hjelp og støtte over tid. Det sier barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad i pressemeldingen.
Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene melder om flere henvisninger og mer alvorlige tilstander blant barn og unge som henvises til psykisk helsevern. Det ser ut til at de som allerede sliter har fått det verre. Det gjelder blant annet for unge med alvorlige spiseforstyrrelser og selvskading.
– Hva med de eldre?
Søkelyset er satt på barn og unge, men Regjeringen nevner ikke eldre i sin pressemelding. Det bekymrer eldreombud Bente Lund Jacobsen.
– Mange eldre har levd sosialt isolert og vært redde for å bli alvorlig syke eller dø av covid-19, sier hun til eldreombudet.no.
– Slik Regjeringen vinkler gruppas arbeid i pressemeldingen, frykter jeg at kunnskap om eldres helse og livskvalitet kan gå tapt, og at tiltakene eldre trenger, ikke blir satt i verk, sier Jacobsen. Hun etterlyser flere medlemmer med ekspertise på eldre i ekspertgruppa.
Til dette svarer Peder Kjøs:
– Vi har allerede snakket om dette i gruppa og er opptatt av at de eldre ikke må falle i de unges slagskygge, slik de ofte kan gjøre. Det samme gjelder folk med funksjonsnedsettelser og flere andre. En gruppe som vår kan umulig bli helt representativ, men jeg synes at alle i gruppa har et bredt perspektiv og er godt i stand til å se og tenke i bredden, heller enn å representere sine egne interessegrupper. Naturligvis har vi også invitert representanter for ulike grupper til å presentere sine perspektiver for oss, sier Kjøs.
Han legger til at det også er viktig å presisere at dette er en hurtigarbeidende ekspertgruppe, og ikke et offentlig utvalg, som både skal være mer representativt sammensatt og har mer tid til rådighet.
Her er alle tolv medlemmer av den nye ekspertgruppa:
- Peder Kjøs, psykolog, Oslo (leder)
- Inger Klippen, fastlege, Sandnes
- Hektor Hovgaard, psykolog, Averøy
- Steinar Krokstad, forsker, daglig leder ved HUNT-senteret, NTNU, Steinkjer
- Mira Aaboen Sletten, forskningsleder ved Ungdatasenteret, NOVA, OsloMet, Oslo
- Børre Lekang, psykiatrisk sykepleier i VGS og HFU, Bodø
- Maryam Konar, helsesykepleier i ungdomsskolen, Drammen
- Randi-Luise Møgster, psykiater, viseadm. direktør i Helse Bergen, Bergen
- Martine Antonsen, landsleder i Mental Helse Ungdom, Bjerkvik
- Monica Modalen, Styremedlem og pårørenderepresentant i Alarm, Kristiansand
- Håvard Stamsø-Ellingsen, senterleder ved Fellesverket sentrum, Røde Kors, Oslo
- Camilla Lynne Bakkeng, fagleder ved Akan kompetansesenter, Follo