Musikere er en utsatt yrkesgruppe. Dobbelt så mange har symptomer på angst og depresjon sammenliknet med normalbefolkningen i Norge. Musikere er blant annet også utsatt for muskel- og skjelettplager, og i tillegg søvnproblemer. Mens rundt 30 prosent av normalbefolkningen opplever symptomer på insomni, eller søvnløshet, er forekomsten blant musikere på drøyt 40 prosent.
I en ny studie i Scandinavian Psychologist har forskere fra NTNU og Nord Universitet undersøkt hvilke faktorer i musikernes liv som gjør at så mange opplever symptomer på insomni.
– Vi fant ut at det hovedsakelig er tre faktorer som kan forklare symptomene: de individuelle personlighetstrekkene nevrotisime og ekstroversjon, særlig nevrotisime, og det å oppleve å ha høye krav på jobb. Å ha lite sosial støtte generelt er også med på å forklare dette, forteller Ingvild Saksvik-Lehouillier, hovedforfatter og førsteamanuensis ved Institutt for psykologi ved NTNU.
Hun forteller videre at utadvendthet i seg selv ikke kan forklare insomni hos musikere.
– Men ekstroverte musikere som også opplever høye krav på jobb og har lite sosial støtte, opplever ofte søvnløshet. Disse tre faktorene i kombinasjon må til.
Sosial støtte beskytter
Den nye kryss-seksjonelle studien baserer seg på en større spørreundersøkelse med 656 norske fulltidsmusikere. 286 kvinner og 370 menn i alderen 24–79 år deltok i spørreundersøkelsen. Forskerne fant ingen forskjeller mellom kjønnene.
Saksvik-Lehouillier forklarer at sosial støtte virker beskyttende for musikere som sliter med søvnvansker. Hun ble noe overrasket over å finne ut at ekstroversjon er med på å forklare søvnvansker hos musikere.
– I andre yrkesgrupper viser forskning ofte at de som skårer høyt på ekstroversjon ikke har noe særlig søvnproblemer, sier hun.
Det er musikerne som tilhører sjangrene klassisk, moderne rock og countrymusikk som har flest søvnproblemer.
Flertallet av norske musikerne
Ifølge Saksvik-Lehouillier er studiens største styrke at den omfatter store deler av den norske musikerstanden.
– Dermed er studien representativ for musikerne i Norge. Vi inviterte alle i Musikernes Fellesorganisasjon med på spørreundersøkelsen, og omtrent halvparten sa ja. Jeg tror yrkesgruppa selv er interessert i å finne ut hvorfor så mange av dem har symptomer på insomni, sier hun.
Ut fra studien kan ikke forskerne si så mye om kausalitetsforholdet mellom variablene, men tror at personlighetstrekket ekstroversjon er med på å forårsake søvnproblemer – og ikke omvendt.
– Men vi kan ikke egentlig si at det for eksempel er høye krav i musikernes arbeidshverdag som påvirker søvnen negativt. Det kan også være motsatt – at dårlig søvn gjør at de opplever høyere krav på jobb.
Saksvik-Lehouillier mener at senere longitudinelle studier kan avgjøre hva som påvirker hva, og mener det er behov for slike studier.
– Risikabel jobb
Forskerne undersøkte også flere livsstilsfaktorer, men fant ikke noen assosiasjon mellom insomni og antall arbeidstimer per uke, røyking, marihuana og fysisk aktivitet. Alkoholbruk hadde en viss sammenheng.
– Jeg hadde nok forventet at røyking, alkohol og fysisk aktivitet hadde mer sammenheng med insomni enn det faktisk hadde. Vi ser i andre utvalg at fysisk aktivitet beskytter mot søvnproblemer.
– Vil du si at det å være musiker er en risikabel jobb?
– Ja, det kan man si, sier Saksvik-Lehouillier.
– Men det er jo også mange andre yrker, og man bør velge yrke ut fra hva man virkelig brenner for. Selv om mange musikere har søvnproblemer, kan det hende de likevel takler det til en viss grad, fortsetter hun.
Saksvik-Lehouillier mener det er nødvendig å skaffe til veie mer kunnskap om musikeres søvnproblemer for å klare å hjelpe de som har problemer. Søvnforstyrrelser er også vanlig i mange psykiske og fysiske lidelser.
NTNU-forskeren mener videre forskning på temaet blant annet bør undersøke musikernes arbeidstid – altså når på døgnet de jobber.
– Det er kjent at skiftarbeid på nattestid har sammenheng med dårligere søvn. Mange musikere jobber nok på kveldstid, og det kan gå utover søvnen, sier Ingvild Saksvik-Lehouillier.
Vil du vite mer? Les den nye artikkelen «Individual, lifestyle, and psychosocial factors related to insomnia among Norwegian musicians» i Scandinavian Psychologist.