Etter en ærlig og nær samtale, innså han at den labre interessen faktisk ikke handlet om ham, men om at Janne stod i en svært stressende jobbsituasjon. Det ble et vendepunkt for dem. De begynte gradvis å jobbe for å koble seg på hverandre igjen og gjenoppdage intimitet på forskjellige nivåer. Sammen tok de noen praktiske grep for at Janne skulle klare å senke stresset, og sakte, men sikkert kom både gnisten og lysten tilbake.
Det kan være mange grunner til at partneren virker uinteressert i sex. En ganske vanlig årsak er forskjellig tenningsmønster. Noen får spontant lyst på sex, mens andre trenger oppvarming først. Det handler ikke om interesse, men om hvordan du får lyst på sex.
Tenningsmønsteret kan variere gjennom livet
Har du et spontant tenningsmønster, kan lysten komme helt ut av det blå. Du kan til og med kjenne på lyst før du kjenner på opphisselse. Tallene fra syv forskjellige studier, presentert i boken Come as You Are av sexolog og forsker Emily Nagoski, viser at omtrent 75 prosent av alle menn har et spontant tenningsmønster, mens bare 15 prosent av kvinnene har det.
Har du et responsivt tenningsmønster, er sexlysten et resultat av intim berøring eller en seksuell situasjon. Lysten kommer litt saktere og kanskje mer snikende, og du blir gjerne opphisset først og deretter klar. Alle med responsiv lyst har like stor evne til å ha deilig sex, de er bare mer avhengige av forspill og nærhet for å kunne skru på bryteren.
Hvis du eller partneren din har et responsivt tenningsmønster, kan det være lurt å utforske hva som virker opphissende. Hvordan må settingen være? Hva slags type fysisk nærhet spiller inn? For kvinner med responsiv lyst fungerer det sjelden å starte med kjønnsorganene. Berøring andre steder på kroppen eller en god og nær samtale kan lettere tenne lysten.
Tenningsmønsteret varierer gjerne gjennom livet. I noen perioder dukker lysten sjeldnere opp spontant, og i disse periodene er det særlig lurt å prioritere og gjerne planlegge sex. Seksualvaneundersøkelsen 2020 viser at en stor andel (37 prosent) unge kvinner i alderen 18–29 år opplever redusert seksuell interesse. Ofte henger det sammen med komplekser for eget utseende, lav tilfredshet i parforholdet eller vanskeligheter med å være ung kvinne i dagens samfunn. For noen handler det også om fysiske og psykiske helseutfordringer, tidligere seksuelle opplevelser, egne forventninger eller seksuelle traumer.
Det er heller ikke slik at begge i parforholdet alltid har lyst på likt, har lyst til det samme eller kjenner på nytelse samtidig. I tillegg viser det seg at par som trives i forholdet og har et godt vennskap, har en romslighet seg imellom som fører til at lysten kan være asynkron. Det betyr at dere kan ha lyst til ulike tider eller på forskjellige måter, men likevel finner måter å tilfredsstille hverandre på fordi dere ser at det er viktig for parforholdet. Så lenge det er gjensidig, går det fint an å være litt asynkrone i sexlivet.
Lysten kan påvirkes av:
- Fysisk utmattelse
- Forventninger fra familien
- Hormonelle endringer
- Jobbstress
- Økonomiske bekymringer
- Problemer i parforholdet
- Sykdom
Gassen og bremsen – opphisselsessystemet i hjernen
Mekanismen i hjernen, som styrer seksuell respons, består av to deler: gassen og bremsen. Vi kan kalle denne mekanismen for dobbeltkontrollen. Gassen er det seksuelle opphisselsessystemet, som sørger for at opphisselsesprosessen starter. Gassen legger merke til all sexrelatert informasjon i omgivelsene: alt du ser, hører, lukter, tar på og smaker, men også alt du tenker, tror og ser for deg, som hjernen tolker som sexrelatert.
Videre sender gassen tenningssignaler fra hjernen til kjønnsorganene for å be dem om å «skru seg på». Dette systemet er i funksjon hele tiden, ubevisst – også akkurat nå. Gassen aktiveres bare ved at du sitter her og leser om sex, og får en bitte liten sexrelatert stimulus.
Heldigvis har du også en brems i hjernen, som legger merke til alle de gode grunnene til ikke å bli opphisset akkurat nå: alt du ser, hører, lukter, tar på og smaker, og alt du tenker, tror og ser for deg, som hjernen tolker som potensiell fare. Dette systemet gjør at hjernen sender signaler til kjønnsorganene, som hemmer, eller bremser, hele opphisselsesprosessen. Opphisselsesprosessen er altså tosidig med både på- og av-signaler, som hjelper deg å bli opphisset i situasjoner der det passer seg, og motsatt i situasjoner der det ikke passer seg.
Gassen: din skjulte lystkilde
Gassen er som en nysgjerrig detektiv som konstant skanner omgivelsene dine for seksuelle stimuli. Det kan være alt fra berøringer og lukter til visuelle bilder og sanselige opplevelser. Tenk på det som en radar for spenning og begjær. Når gassen oppdager noe som trigger interessen din, aktiveres den og sender signaler til hjernen og videre til kjønnsorganene om at noe spennende er på gang.
Gassen virker forskjellig fra person til person. Det som tenner deg, trenger ikke å ha samme effekt på meg. Noen mennesker blir opphisset av en sensuell berøring, mens andre responderer mer på sanselige opplevelser eller erotiske fantasier. Det er nesten som at gassen har en personlig «hotlist» med ting som fungerer for oss. Et annet viktig poeng, er at gassen ikke er statisk. Det er mange faktorer som kan påvirke følsomheten og responsen. Når du føler deg avslappet og glad, kan gassen være ekstra mottakelig for seksuelle stimuli.
Gassen gir deg muligheten til å føle begjær, tiltrekning og intimitet med partneren din. Det er som om gassen lager en bro mellom det fysiske og det følelsesmessige, og dermed hjelper til å knytte enda sterkere bånd til din kjære. Gassen bidrar rett og slett til at livet blir mer fargerikt og lidenskapelig, og den gjør deg i stand til å føle deg levende, opphisset og forbundet med partneren din. Samtidig kan gassen gjøre deg sårbar. Eksempelvis kan den få deg til å handle impulsivt, selv om du vet at personen eller situasjonen ikke er bra for deg. Heldigvis har du også en brems.
Bremsen holder lysten i tømmene
Bremsen din jobber i kulissene. Bremsen er like viktig som gassen for å lage en passende seksuell respons, og den fungerer nærmest som en overbeskyttende sikkerhetsvakt på konstant utkikk etter mulige farer og bekymringer knyttet til seksuelle stimuli. Når bremsen registrerer stimuli som den oppfatter som farlige for deg, sender den signaler til hjernen og kjønnsorganene slik at den seksuelle lysten reduseres.
Denne responsen kan være ordentlig nyttig i mange settinger og den beskytter deg mot upassende eller farlige situasjoner. Når du er stresset, engstelig eller bekymret, er bremsen mer aktiv. Den hjelper deg til å prioritere annet i livet, som den oppfatter som viktigere å løse, for eksempel økonomiske bekymringer eller problemer på jobb eller hjemmebane.
Aberet er at bremsen noen ganger kan være overfølsom. En altfor aktiv brems kan for eksempel gjøre det vanskelig for deg å nyte hverdagssexen med partneren din. I situasjoner der du egentlig ønsker å kjenne på lyst og lidenskap, kan dette føles veldig frustrerende. Det kan derfor være nyttig å skjønne hvordan gassen og bremsen fungerer hos deg, og samtidig vite hva du kan gjøre for å justere følsomheten på begge to, slik at både gassen og bremsen virker slik du ønsker.
Noen har sterke bremser og andre har svake. Har du en kraftig brems, trenger du kanskje en trygg og tillitsfull atmosfære for å kunne gi deg hen. De fleste ligger likevel midt på treet, både når det gjelder gassen og bremsen. Det viktigste er å bli bevisst på akkurat hva som bremser.
Kanskje kan dere sammen utforske hva som fungerer som gass og brems hos hverandre? Deretter kan dere hjelpe hverandre med å redusere følsomheten på bremsene, for eksempel ved å fjerne stress og bekymringer.