Ivo Vatnar Eikje, programleder for podkasten «Hvorfor det?», snakker i denne ukens podkastepisode om prevensjon. Nærmere sagt prevensjon for menn. Med seg i episoden har hun Bjørn Skålhegg, professor i molekylær ernæring ved universitetet i Oslo.
Skålhegg forteller at det allerede finnes en mulig p-pille for menn. Pillen kom derimot aldri på markedet.
Årsaken til det er enkel. Det er ingen som ønsker å investere i det, og de fleste menn som kunne brukt det er redde for bivirkningene og hvordan det kommer til å påvirke deres maskulinitet.
P-piller for menn ble oppdaget for 20 år siden
Skålhegg reiste som postdoktor til USA hvor han var med på en studie av dyr med ødelagte gener. I denne studien fant de et protein som viste seg å ha mye å si for menn sine spermier. Det viste seg også at de som ikke hadde proteinet var infertile.
Dette var utgangspunktet for å lage en mannlig p-pille. De fant ut at dette proteinet kun finnes i spermiene, og ikke noen andre steder i en mann sin kropp. De fant det heller ikke hos kvinner. Dette gjorde at pillen ikke kunne påvirke noe annet enn spermiene, i motsetning til hormonelle p-piller for kvinner.
Målet var å lage en pille som kunne hindre proteinet mens man brukte pillen, og da gjøre menn infertile. Og at når de stoppet på pillen skulle alt virke som normalt igjen.
– Du produserer spermier, du får utløsning og alt er helt normalt, men spermiene svømmer ikke, forklarer Skålhegg i podkasten.
Denne pillen ville altså kun påvirke spermiens svømmeevne, uten hormoner.
80 prosent økt risiko for depresjon blant kvinner
P-piller for kvinner påvirker hormonsystemet og hormonsyklusen i kvinnekroppen. Dette har vist seg å kunne være skadelig for fysisk og mental helse.
I de verste tilfellene kan kvinner dø av blodpropper som en følge av hormonene. I nyere forskning har de nå funnet at kvinner som startet med hormonell prevensjon når de var mellom 15 og 19 år har en 80 prosent økt risiko for å utvikle depresjon.
Eikje forteller selv om sin erfaring med hormonell prevensjon. Hun har som mange andre kvinner opplevd at kroppen endrer seg på ulike måter når man bruker p-piller.
Listen over bivirkninger til ulike p-piller er renommert for å være lang. Den strekker seg fra humørendringer til blodpropp.
Selv om den omtalte prevensjonen til menn ikke påvirker hormonene på lik linje med hormonell prevensjon for kvinner, er det flere ting som gjør at de fleste stritter imot.
Skålhegg forklarer at når den mannlige prevensjonspillen var klar for den siste runden med tester, så møtte de på en vegg. De manglet penger for å få dem ut på markedet, og ingen ville investere i det nye produktet.
Så hvordan skal man få en mannlig p-pille på markedet?
Skålhegg tror at kvinnene må være de som tar opp tematikken. De må snakke med menn og si at de også må ta ansvar. Han forklarer også at mannen og kvinnen må bære byrden sammen, og at kvinner har bært denne byrden i mange år.
På spørsmål om Skålhegg har troen på p-piller for menn svarer han tror det vil være mulig.
–Jeg vet det er mange som har prøvd. Problemet er ikke at man ikke får det til medisinsk, men fordi det ikke er vilje der ute økonomisk og sosialt.