– Ungdom etablerer en bedre allianse med terapeuter som bruker tid til å bli kjent med dem og tilbyr nye perspektiver på en støttende måte, sier Kristine Stigsdatter Ovenstad i en pressemelding fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS).
Hun er stipendeiat ved Psykologisk institutt på Universitetet i Oslo.
Ovenstad har forsket på hva terapeuter kan gjøre for å vurdere og styrke den terapeutiske alliansen med ungdom i Traumefokusert kognitiv atferdsterapi (TF-CBT), og hvordan ungdommers atferd under bearbeidelsen traumeopplevelsene sine henger sammen med behandlingsutfallet.
– Traumefokus kan bidra til å styrke alliansen
TF-CBT er en behandlingsmetode der det optimale er å kobinere de traumespesifikke komponentene i kombinasjon med terapeutisk allianse.
I doktoravhandlingen, som hun skal forsvare 30. september, kommer det frem at traumefokus tidlig i behandlingen kan bidra til å styrke alliansen mellom ungdom og behandler.
Ungdom som opplever en sterkere allianse og som deler mer av sine traumatiske opplevelser har færre traumesymptomer ved behandlingsslutt.
Det er ungdommens subjektive opplevelse av den terapeutiske alliansen som henger sammen med behandlingsutfall. Dersom foreldre og terapeuter overvurderer ungdommens opplevelse av alliansen, gir det dårligere behandlingsutfall.
– Det å tematisere traumeerfaringene står ikke i veien for etablering av alliansen. For unngående og passive ungdommer kan et traumefokus faktisk bidra til å styrke alliansen, sier Ovenstad i pressemeldingen.
Jo sterkere ungdom opplever alliansen med terapeuten, jo færre posttraumatiske symptomer har de ved behandlingsslutt.
Ny og viktig kunnskap
Ovenstad forteller at ungdommer som deler mer fra det vonde og vanskelige de har opplevd og som uttrykker forståelse for hvorfor bearbeidelse av traumeerfaringene er viktig, har færre traumesymptomer ved behandlingsslutt.
Dette er ny, viktig og klinisk relevant kunnskap for terapeuter som møter traumatiske ungdom i behandling, står det i pressemeldingen.
Doktoravhandlingen bygger på data fra en behandlingsstudie ved NKVTS. Det unike ved avhandlingen er at den baserer seg på analyser av ungdommers og terapeuters faktiske atferd i terapien, som er kodet via lydopptak.