Siden 1999 har Institutt for aktiv psykoterapi (IAP) årlig arrangert Agoraseminaret i Oslo.
Seminaret er en møteplass hvor psykologer kommer sammen og diskuterer aktuelle faglige utfordringer og problemstillinger.
I år er «Fag i forandring» tema for Agoraseminaret. Leder for Agora-komiteen, Beate Nordby Schwensen, sier bakgrunnen er at vi lever i en tid med store endringer.
– Forandring ligger i tidsånden. Psykologer blir brukt på flere arenaer, og møter stadig nye problemstillinger som ikke tradisjonelt er forbundet med yrket. Det vi har lyst til å utforske, er hva vi skal tenke rundt disse endringene, sier Schwensen til Psykologisk.no.
Rebellene samles
Nytt i år er at Agoras Rebelltreff og fagseminar slås sammen. Seminaret finner sted torsdag 19. mars i Litteraturhuset i Oslo.
Blant annet vil organisasjonspsykolog Espen Skorstad holde innlegg om hvordan han og konsulentselskapet Aon (tidligere cut-e) hjelper fotballaget Manchester United med å finne talenter, ved hjelp av psykologiske verktøy.
– Vi legger også til rette for mer diskusjon i år, i form av en rundbordskonferanse, forklarer Schwensen.
Hun legger til at Agoraseminaret skal være en plattform for de gode rebeller innenfor fagfeltet, og at diskusjonene dermed skal lande der skoen trykker.
– Det er utrolig mange utfordringer å holde oppe i samfunnet i dag, som psykologer også må håndtere. Da må vi diskutere hva som er fremtidsrettet og nødvendig.
Høyt under taket
I tillegg til å diskutere hvordan psykologrollen forandrer seg i takt med tiden, håper Schwensen at diskusjonen fritt skal kunne ta for seg ulike dreininger av rollen – det være seg tvang, individualterapi med barn, brukermakt, kraften i subjektiviteten, eller lignende.
– Et tema som er omdiskutert også blant psykologer er innføringen av pakkeforløp. Da må man spørre seg hva som bør standardiseres, og hva som kastes ut med badevannet. Hvilken verdi får man og hva mister man i en slik prosess? spør hun, og legger til:
– Agora er heldige som kan dra veksler på stor kompetanse innenfor hvert tema. Noen av dem vil bidra med å få fart på diskusjonene rundt bordene, blant annet Guro Øiestad, Asbjørn Kolseth, Hanne Reichelt og Heidi Tessand.
Starter på ettermiddagen
Schwensen understreker at Agoraseminaret skal gi tid og rom til å reflektere over slike problemstillinger. Seminarets nye format, med fag- og rebelltreff i ett, er også en refleksjon av en tid med forandring.
– I dag er tiden knappere, vi er mer opptatt av å være hjemme og til stede med familien, og derfor har vi gjort formen og budsjettet mer skreddersydd, sier Schwensen, og legger til:
– I år er deltagerprisen lavere enn tidligere. Arrangementet er også lagt til ettermiddag og kveld fordi vi vet at folk ønsker å komme sammen med kloke kolleger og diskutere fagfeltet, men at det er vanskelig å finne tid til dette i en travel hverdag.
Navnet Agora stammer fra antikkens Hellas, og referer til markedsplassen, som også var en plattform for samfunnsdebatt og diskusjon.
Vil utvide perspektivet
I fjor var tema for Agoraseminaret foreldreskap. Schwensen sier hun håper årets deltagere sitter igjen med nye tanker og inntrykk rundt problemstillinger innenfor fagfeltet.
– Vi håper å gi nyttige innblikk i ulike felt psykologer står i, og kanskje også utfordre de etablerte rammene. Disse rammene kan ofte virke overveldende, i en arbeidshverdag der psykologer forsøker å opprettholde sin faglige identitet. Vi håper at folk kan tenke modige tanker og berike hverandre, sier hun, og legger til:
– Denne utforskningen har vært sentral i IAPs ånd helt siden starten på 1970-tallet.
Hun understreker at fremdeles er mulig å melde seg på seminaret, og at betaling enkelt kan gjøres gjennom Vipps.
– Jeg håper at psykologer kjenner at dette viktig, og at dette er noe de har lyst til å delta på. Ingenting er bedre enn å diskutere med andre kloke folk, så jeg håper å se mange der, avslutter Beate Nordby Schwensen.