Det kan virke spennende og givende i starten; man starter egen bedrift, eller kanskje begynner i ny jobb, og plutselig har man mange timer overtid og jobber beinhardt for å levere det lille ekstra.
Så kommer smellen, det blir vanskeligere og vanskeligere å komme seg på jobb, og man husker ikke lenger hvorfor det hele var gøy til å begynne med.
Da kan det være lurt å sette seg noen grenser, og lære seg å håndtere stress på nye måter, forteller Magnus Huth, arbeids- og organisjonspsykolog i konsulentselskapet Keiron.
Finn mening i jobben
– Alle har en grense et sted, og ingen greier å være på jobb til alle døgnets tider, sier Huth.
Han understreker at det kan bli et problem om man føler man må være litt på jobb hele tiden, og at de aller fleste trenger tid til å gjøre helt andre ting, også.
– Så varierer det fra person til person hvordan og hvor godt man håndterer stresset som følger med å jobbe mye. Noen takler det bedre enn andre over lengre tid.
Huth påpeker at de som er flinke til å takle lange perioder med stress ofte har høyt energinivå til å begynne med, og de greier å innstille seg etter motstand.
– De er også ofte flinke til å finne mening i det de driver med, og mange av dem er styrt av indre motivasjon. Det kan være gleden av å utvikle seg som person, lære nye ting, eller prestere bedre enn forrige gang.
Når er nok faktisk nok?
Magnus Huth forklarer at optimisme er en god egenskap om man vil takle stress bedre.
– De som ikke er fullt så flinke til å håndtere stress, er ofte de mer nevrotiske og ikke så emosjonelt stabile personene. De blir oftere litt satt ut av motstand, sier han.
Uansett hvilken gruppe du tilhører, er det viktigste allikevel at du klarer å holde fast på det meningsfulle i jobben du gjør.
– Så er det alltid viktig å være oppmerksom på signalene fra kroppen om at nok er nok, sier Huth.
Typiske faresignaler er at det man tidligere syntes var spennende, plutselig ikke er ikke interessant lenger.
– Man bør også legge merke til hvor mye man tenker på jobb når man ikke er der, og om man klarer å legge fra seg stresset når man kommer hjem.
Begynner jobben å gå ut over familie og venner, eller fører til sosial isolasjon, kan det være på tide å sette noen grenser.
– Det kan være lurt å gjøre seg opp noen regler i forkant, som at man ikke skal jobbe mer enn fem dager i uka, eller et gitt antall timer i løpet av en dag. Da slipper man å ta nye avgjørelser hver gang man føler man bør jobbe mer.
På denne måten kan man også få luftet for en leder hvordan arbeidssituasjonen bør være, noe som kan løfte på stresset for mange, mener Huth.
Kom usikkerheten i forkjøpet
Om man er gründer, og sånn sett også sin egen sjef, er grensesetting fremdeles avgjørende.
– Men noen ganger må man bare jobbe, for man kan fort havne i situasjoner med ekstrem usikkerhet, sier Huth.
Dersom du er i en jobb med mye usikkerhet, tror han noe av det lureste man kan gjøre er å forberede seg mentalt.
– Man bør være innstilt på at det i perioder kan bli mange nei fra potensielle kunder eller samarbeidspartnere. Da kan det hjelpe å ha en klar tanke om hvorfor jobben ga glede i utgangspunktet.
Avklar dine egne forventninger
Kortsiktige mål er også hjelpsomme, mener Huth.
Det er lettere å holde motivasjonen oppe om det man ser frem til er å lande den neste kundeavtalen eller bedriftens første ansatte, heller enn at bedriften skal være lønnsom om tre år.
– For tiden snakker mange også om grit, som blant annet handler om hvor utholdende og motstandsdyktig man er, noe som er svært viktig i perioder med usikkerhet, sier Huth.
Folk med mye grit, eller standhaftighet, ser ofte på en utfordring som noe de kan lære seg å mestre, heller enn et problem man ikke klarer å løse.
– Det er smart å ha en forventningsavklaring med seg selv før man begir seg ut i arbeidstilværelser med mye usikkerhet. Så bør man stille seg spørsmålet om man er den rette personen til å håndtere stresset, for en gründertilværelse er nok ikke for alle, avslutter Keiron-psykologen Magnus Huth.