I Norge er det per i dag ICD-10 som er gjeldende kodeverk for psykiske lidelser og atferdsforstyrrelse.
I ICD-10 har diagnosen multippel personlighetsforstyrrelse (personlighetsspaltning) kodesiffer F44.81.
Fakta
- ICD er en forkortelse for den internasjonale statistiske klassifikasjonen av sykdommer og beslektede helseproblemer (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems).
- Det er et kodeverk og diagnosesystem som utgis av Verdens helseorganisasjon (WHO).
- ICD oppdateres jevnlig, og ICD-11 ble vedtatt i 2019 og trådte i kraft i 2022. Oversettelsen og implementeringen av ICD-11 i Norge er under arbeid.
- DSM er en forkortelse for diagnostisk og statistisk håndbok for psykiske lidelser (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).
- DSM utgis av American Psychiatric Association og er de offisielle diagnostiske kriteriene for for psykiske lidelser i USA, Australia og Canada.
Kilde: Helsedirektoratet.
Begrepet dissosiativ identitetslidelse brukes av DSM-5 og ICD-11.
Det er ikke avklart når ICD-11 blir innført i Norge. Inntil det skjer, må Store medisinske leksikon (SML) gjengi offisiell norsk terminologi. Men Daniela Feitstritzers kommentar tilsier at terminologiendringene som vil komme når ICD-11 en gang i fremtiden innføres i Norge, bør omtales i Store medisinske leksikon for å hindre misforståelser.
Hennes påstand om at personer med multippel personlighetsforstyrrelse omtales som onde, kan jeg ikke se har grunnlag i teksten. Et fritt litterært eksempel på en ekstrem variant av multippel personlighetsforstyrrelse hverken kan eller skal oppfattes som typisk for tilstanden.
Når Feitstritzer likevel forstår teksten slik, tilsier det at teksten i SML eksplisitt bør fremheve at personer med multippel personlighetsforstyrrelse ikke er onde. Jeg takker derfor Feitstritzer for hennes ytring.