Hvis man søker etter «dissosiativ identitetsforstyrrelse» (DID) i Store medisinske leksikon, får man ingen treff. Søker man derimot på «dissosiativ lidelse», finner man en forklaring fra 2022, skrevet av Eva Therese Næss, spesialist i klinisk psykologi og tidligere fagansvarlig ved UiT Norges arktiske universitet.
Selv om teksten er fra 2022, refererer hun til den tidligere diagnosemanualen ICD-10, som var i bruk frem til 2019. Der står det blant annet at «dissosiativ lidelse har en del overlapp med schizofreni, men må ikke forveksles med dette.»
I Store medisinske leksikon finner man også en forklaring fra Ulrik Malt fra 2020. Malt bruker fortsatt det tidligere begrepet for dissosiativ identitetsforstyrrelse: multippel personlighetsforstyrrelse.
I denne sammenheng refererer han til Robert Louis Stevensons bok Dr. Jekyll og Mr. Hyde fra 1886 som et eksempel på «multippel personlighet».
Filmindustrien har også misbrukt lidelsen til å framstille mennesker med DID som monstre. Et eksempel er den amerikanske skrekkfilmen Split fra 2016. Hovedpersonen Kevin har 23 ulike personligheter og bortfører tre tenåringsjenter. I møte med dem fremtrer ulike personligheter, blant annet en sofistikert kvinne og en ni år gammel gutt. Til slutt oppstår en 24. personlighet, kalt «Beast», som gir marerittet en ny og enda mer skremmende dimensjon.
Dette skaper en feilaktig forståelse av at mennesker med denne lidelsen har en skremmende «splittet» personlighet som er ute etter å ødelegge andres liv.
Psykologspesialist Ingunn Holbæk ved Modum bad gir en grundig forklaring av hva dissosiativ identitetsforstyrrelse er i den siste artikkelen om dissosiasjon.
Hun viser til den nye diagnosemanualen ICD-11 som trådte i kraft i 2019. Holbæk fremhever også hvor vanskelig det er for denne pasientgruppen å få riktig behandling i det norske helsevesenet, og understreker at med riktig behandling kan disse personene leve gode liv.
Til dette trengs det behandlere med nødvendig fagkompetanse, menneskelig trygghet, og vilje til å engasjere seg i et terapeutisk langtidsprosjekt – og ikke feilaktige, utdaterte og misvisende fremstillinger og forståelser av diagnosen.