– Vi er glade for at opptrappingsplanen endelig kommer. Den har vi ventet lenge på. Men selv om den inneholder flere gode mål og tiltak, er den lite forpliktende, sier Ole-Marius Minde Johnsen i en pressemelding.
Han er landsleder i Mental Helse. Han fortsetter:
– Regjeringen fraskriver seg ansvaret og det mangler eksempler på konkrete tiltak med dokumentert effekt.
– Tilsvarer knappe femtilappen per innbygger i året
Fredag 9. juni la helseminister Ingvild Kjerkol frem en ny opptrappingsplan for psykisk helse.
– Regjeringa har valgt tre innsatsområder for opptrappingsplanen. De er helsefremmende og forebyggende psykisk helsearbeid, gode tjenester der folk bor og tilbudet til personer med langvarige og sammensatte behov, sier helseministeren under pressekonferansen.
– For å lykkes med tiltakene og målene vi setter i planen, trengs det også penger til arbeidet.
Regjeringen foreslår derfor å øke bevilgningene til psykisk helse med minst tre milliarder kroner i perioden 2023 til 2033.
For over to år siden fremmet Mental Helse behovet for en omfattende opptrappingsplan av psykisk helsehjelp.
– Det ser ut som om regjeringen ikke har prioritert gode forebyggende tjenester som frivillige organisasjoner driver, sier Minde Johnsen.
– Vi har det siste året opplevd omlegging og kutt i tilskuddsordningene og det er det motsatte av det som står i planen; forutsigbarhet for frivillige.
Over tre milliarder over 10 år til psykiske helsetiltak høres kanskje mye ut, men det tilsvarer knappe femtilappen per innbygger i året, poengterer Mental Helse i pressemeldingen.
Kuttet tilskuddet til Verdensdagen for psykisk helse
Under fredagens pressekonferanse sier Kjerkol at de vil gjøre ABC-metoden landsdekkende, og sørge for at den treffer eldre bedre.
– ABC står for Act, Belong, Commit. Vi vet at det å gjøre noe aktivt, gjøre noe sammen med andre og det å gjøre noe meningsfullt, er bra for den psykiske helsa vår. Vi må som samfunn legge til rette for at folk har mulighet og rammer for å følge disse rådene. Det styrker vår psykiske folkehelse, sier hun.
Det er gledelig å se at regjeringen satser på å utvikle ABC-metoden videre, påpeker Minde Johnsen.
– Verdensdagen for psykisk helse er en svært vellykket folkehelsekampanje som blant annet bygger på denne metoden, sier han.
– Så vær så god; kampanjen er der, vi har drevet på i 30 år, og oppnår svært gode resultater, og vi er klare til å bidra til å forsterke kampanjen. Men istedenfor har regjeringen nå kuttet tilskuddet til kampanjen i 2023.
Kritiske til at lærere skal pålegges mer ansvar
Mental Helse mener også at den nye opptrappingsplanen legger for mye ansvar på skolene.
– Det vi vet, er at barnehage, skole og fritid er viktig arenaer som former barna våre, sier Kjerkol under pressekonferansen.
– Derfor skal vi styrke barnehagen som psykisk helsefremmende arena, målrette og styrke skolen sitt arbeid med psykisk helse, og vi skal løfte fram psykisk helsefremmende arenaer som fritidsklubber.
Mental Helse synes det er positivt, men er kritiske til at lærerne skal pålegges mer ansvar.
– YAM, Youth Aware of Mental Health, har blitt anbefalt som det viktigste tiltaket i regjeringens handlingsplan mot selvmord og anbefalt av regjeringens eget forum for selvmordsforebygging. Vi savner disse programmene som tiltak i opptrappingsplanen, sier Minde Johnsen.
Forskning på YAM viser at tilfeller av depresjon, selvmordstanker og –handlinger halveres blant ungdom som har gjennomført programmet, skriver Mental Helse.
– Vi er glade for at helseministeren inviterer til samarbeid på tvers
Mental Helse ser det som svært positivt at regjeringen ser flere planer og tiltak i sammenheng, understreker de.
– Får vi til et godt samarbeid på tvers vil det være et stort steg i riktig retning for bedre psykisk helse i befolkningen, sier Minde Johnsen.
I gjennomsnitt lever personer med alvorlige psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer 15 år kortere enn andre.
– En sånn forskjell kan vi ikke leve med! I opptrappingsplanen setter vi oss derfor et klart mål om å heve levealderen til de med psykiske lidelser eller rusmiddelproblemer. For å nå målet vil vi utarbeide en helhetlig plan med aktuelle tiltak, sier Kjerkol under pressekonferansen.
– Det er mange som allerede jobber med spørsmålene om hva som er nødvendig for å lykkes med dette, og jeg vil invitere med meg sentrale forskere, fagfolk og fag- og brukerorganisasjoner i det videre arbeidet.
Dette ser Mental Helse på som svært positivt.
– Vi er glade for at helseministeren inviterer til samarbeid på tvers. Vi er klare til å bidra i dette arbeidet og står allerede klare med en rekke innspill, avslutter Minde Johnsen i pressemeldingen.