Resiliens er et begrep som sikter til en persons psykologiske motstandskraft. Dette handler om ens evne til å håndtere stress og katastrofer, og at man har en motstandskraft mot psykiske problemer, forklarer psykologspesialist Kari Frank ifølge Norsk psykologforening.
Faktorer som optimisme, god selvfølelse, et sterkt sosialt nettverk og temperament spiller en rolle for hvor resilient man er. For mange har dette blitt satt på prøve under koronapandemien, og flere har opplevd at grepene de ellers tyr til når de føler stress og ubehag – som å være med venner og familien, trene på et senter, eller reise – ikke lar seg gjennomføre.
Men det finnes grep man kan ta for å styrke sin psykologiske motstandskraft, også under en pandemi.
Og det har mye å si for din trivsel og mental helse, mener forskningsleder og førsteamanuensis ved University of Alberta, Suzette Brémault-Philips.
Det skriver det kanadisk universitetet i en pressemelding.
En sterk opplevelse av en usikker fremtid
Brémault-Philips påpeker at koronapandemien har vært en altomfattende psykologisk byrde.
– Alle går gjennom dette: en mengde frykt og angst, livets skjørhet, folk som er usikre på sin trivsel og hva som vil skje om de blir syke, og hvor raskt ting kan forandre seg, sier hun ifølge pressemeldingen.
– Det ligger en følelse av sårbarhet der, fortsetter hun.
Brémault-Philips har blant annet jobbet med militærpersonell og krigsveteraner, og hjulpet dem med å mestre utfordringer og bearbeide traumer i hverdagen. Hun understreker at resiliens er hjelpsomt i møte med en usikker fremtid, og at det ikke skal store livsstilsendringer til for å styrke den.
– Disse tingene kan virke små – å gå seg en tur, få nok sollys, kjenne på takknemlighet, hjelpe noen i nød – og allikevel endrer dette vår faktiske biokjemi og tankemønstre. Det gir oss et avbrekk som tillater oss å se ting på en annen måte.
Hun anbefaler syv grep, som til sammen kan ha en positiv effekt på din resiliens, og dermed også din psykiske helse.
1. Gå over omgivelsene dine, og gjør små justeringer
Om du opplever kontor- eller arbeidsplassen din som kjedelig og uinspirerende, kan du løfte omgivelsene med noen enkle grep, som å plassere potteplanter i nærheten, høre på musikk du liker, eller rydde vekk gamle kopper og notater.
Vær òg oppmerksom på hvor lyst det er rundt deg i løpet av dagen. Om du jobber hjemmefra, men sitter i et mørkt og bortgjemt hjørne, kan det være lurt å flytte seg nærmere et vindu.
Ta deg korte pauser og gå en tur utendørs, eller invester i en dagslyslampe.
2. Ta vare på din fysiske helse
Brémault-Philips påpeker at din fysiske helse er like viktig som din psykiske, også når det kommer til utviklingen av resiliens.
Det betyr riktignok ikke at du må igangsette et rigid treningsopplegg på et senter.
Enkle grep, som å gå en tur, ta en kjapp treningsøkt hjemme, sove lenge nok og godt nok, og å spise sunt, er alle viktige byggeklosser for den psykologiske motstandskraften.
– Vi vet at trening er viktig. Vi vet at søvn er ytterst nødvendig. Vi vet at å spise fornuftig gjør en forskjell. Om vi ikke ivaretar disse små tingene, om bare én stein velter, vil også resten av tårnet begynne å rase. Det er det samme med trivselen og helsa vår.
3. Vær ute i naturen
Å tilbringe tid utendørs er fint for trivselen på mange måter; du får mosjon, dagslys, miljøforandring og et mentalt avbrekk.
Naturen har òg en positiv virkning på humøret vårt, og det skjerper oss mentalt. I en japansk studie kom det frem at folk som har utsikt mot et grøntområde fra et vindu hjemme, har en styrket selvfølelse, livstilfredshet og subjektiv lykke.
Barn som vokser opp i nærheten av naturen, har færre følelses- atferdsproblemer, og de har en bedre mental helse. Forskning har til og med antydet at folk som har utsikt mot en park eller andre grøntområder, blir raskere friske etter en operasjon.
Brémault-Philips forklarer at hun på vinteren pleier å gå på en tredemølle mens hun ser på naturbilder på en skjerm.
4. Husk at det aldri er så galt at det ikke er godt for noe
I en tid preget av smittetall og nedstenging, er det lett å falle for dårlige vaner – som å doomscrolle deg gjennom sosiale medier og bombardere deg selv med dårlige nyheter.
Brémault-Philips anbefaler å ta en skritt tilbake, og forsøke å se livet ditt i et mer optimistisk lys.
– Vær litt mer fleksibel i måten du tenker på, og ikke tenk på det verste som kan skje hele tiden. Prøv heller å se hvilke gode ting som kan komme ut av situasjonen, uansett hvor kjip situasjonen er, sier hun, og fortsetter:
– Bruk tiden på å reflektere, og ta del i aktiviteter som gjenspeiler verdiene dine og gir en opplevelse av mening.
5. Hold på ditt sosiale nettverk
I løpet av pandemien har folks sosiale liv blitt svært begrenset, og flere – både yngre og eldre – har kjent på ensomhet.
– Et viktig poeng med resiliens er at det ikke bare handler om individet, men om fellesskapet, sier Brémault-Philips.
Hun anbefaler å bruke alle de digitale verktøyene du har tilgang på for å opprettholde kontakten med andre, enten det involverer en hel spillkveld over Zoom, et digitalt middagsselskap, eller bare en enkel telefonsamtale.
– Vi er ikke skapt for å være alene. Det trengs en økt bevissthet rundt tilknytning, sier hun.
6. Kom i kontakt med din lekne side
Som en del av jobben, bruker Brémalt-Philips virtuelle virkeligheter for å hjelpe blant annet militærpersonell og krigsveteraner med å overvinne traumer.
Uansett om du er en dedikert gamer eller aldri har rørt en konsoll før, anbefaler hun å teste ut gleden som kan finnes i spilling.
– Videospill og virtuelle virkeligheter kan føre folk sammen. Å engasjere seg i samarbeidsorienterte spill er også bra, enten det er videospill, virtuelle puslespill, Scrabble – hva enn det er du får til, sier Brémalt-Philips.
7. Bruk de ressursene du har rundt deg
I løpet av pandemien har flere av oss blitt gode på digitale møteplattformer som Zoom og Teams for å holde kontakt med andre.
Men Brémalt-Philips påpeker at det også finnes andre digitale løsninger som kan være nyttige i unntakstilstander. Blant annet finnes apper som hjelper deg å komme i gang med mindfulness eller meditasjon, og det finnes apper for å få på plass gode treningsrutiner.
Hun understreker samtidig at apper ikke er en mirakelkur, og at det viktigste er at du holder kontakt med venner og familie.
Flere veier til motstandsdyktighet
Psykologspesialist Kari Frank sier til Norsk psykologforening at mennesker med mye resiliens ofte er veldig utholdende og selvstendige. Noen er òg veldig fleksible i sin motstandskraft, og dermed ha stor grad av motstandsdyktighet.
Hun understreker, i likhet med Brémalt-Philips, at det finnes mange veier til motstandsdyktighet.
Frank trekker særlig frem tre grep:
- Knytt bånd. Bygg gjensidige og gode relasjoner med alt fra venner og familie til frivillige lag.
- Sett deg mål. Jobb jevnlig for å komme nærmere noe du ønsker deg, men pass på at det er realistisk.
- Ta vare på deg selv. Prøv å overføre sikkerhetsinstruksene på et fly til eget liv – du må ta på din egen oksygenmaske før du hjelpe andre.