Det er mange som har vært i den situasjonen: En nær kollega forteller på telefon at de har blitt sykmeldt på ubestemt tid.
Eller kanskje de hvisker at de har fått en alvorlig sykdom under lunsjen.
Og som enhver god kollega, ønsker man å svare på en god måte, men det er ikke alltid like lett å vite hvordan.
– Mange som kommer tilbake fra en sykmelding, opplever en slags informasjonsplikt, så vi prøver å fortelle dem at de trenger ikke å si alt, eller alt til alle, sier Silje Endresen Reme, professor ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo.
Ikke grav etter detaljer
Blant Remes fagområder er sykefravær, arbeidsrehabilitering og kroniske smerter. Hun sier at noe av det viktigste man kan gjøre som kollega, er å vise at man er støttende dersom noen på jobb blir syke.
– Samtidig er det en del ting man ikke bør gjøre, som å spørre og grave etter detaljer om sykdommen, sier Reme.
Hun sier noen alvorlige sykdommer, som kreft, kan trigge reaksjoner hos andre som er stressende for den syke.
– Man kan for eksempel få høre at «jeg kjente noen som også hadde den typen kreft, og de døde».
Reme sier videre at mange tror at om man blir frisk fra en slik sykdom, er alt bra etterpå.
– Men for mange er det mye som er vanskelig på innsiden selv etter man er frisk, og det samme gjelder mer diffuse sykdommer som psykiske lidelser.
De som blir sykmeldte på grunnlag av kroniske smerter, får gjerne også reaksjoner som «det må da finnes en behandling for det?» eller «er du frisk igjen nå?», noe som kan være slitsomt for den syke.
– Mye av terapien de får, handler om å lære å leve med smertene, og mange jobber hardt for å gjøre det beste ut av situasjonen. Slike kommentarer vil hele tiden trekke dem tilbake, sier Reme.
Hold kontakt
Krister Halck, arbeids- og organisasjonspsykolog i konsulentselskapet Moment, sier det er forskjell på en god reaksjon fra en leder og en medkollega.
Ledere har en spesiell rolle, og reaksjonene deres bør være todelt.– På den ene siden er det viktig å følge opp og stille spørsmål som «er det noe jeg kan hjelpe til med?» Og på den andre siden bør man vise normal omsorg og omtanke, og at man håper det går bra med den syke, sier han.
Det oppleves ofte positivt om nære kollegaer tar kontakt hvis noen på jobb blir sykmeldt. Det settes som regel stor pris på, mener Halck.
– Mange sier at det blir fort stille når man er sykmeldt, så de setter pris på tekstmeldinger som «vi gleder oss til du er tilbake,» eller en blomsterbukett, fortsetter han.
Reme understreker også viktigheten av nær oppfølging.
– Det er generelt viktig å holde kontakt, for jo lenger man er borte, desto mindre blir sannsynligheten for at man kommer tilbake. Mange sykmeldte er redde for om det fremdeles finnes noen jobb til dem når de kommer tilbake, eller om de er ønsket på jobb i det hele tatt.
Empati eller sympati?
Reme sier det er to vanlige måter å reagere på når man hører at en medkollega er syk: med empati, eller med sympati.
– Empati er en validerende respons, det handler om at man setter seg inn i hvordan den andre har det, og vise at man forstår at dette er vanskelig.
Sympati er, ifølge Reme, å gå et steg videre, men at dette kan være problematisk.
– En sympatisk respons kan være å si ting som «ta den tiden du trenger» eller «ikke press deg selv», som er godt ment, men som ofte er pasifiserende og kan føre til vedlikehold av funksjonstap.
Halck sier at dersom du er usikker på hva kollegaen ønsker, er det best å spørre. Og det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite, påpeker han.
– Det er helt lov å høre om de vil at du skal være på, eller la dem være i fred. Men hvis de sier at de ikke vil snakke om sykdommen, la vær å spørre og grave.
Forskjell på sykdommene
Både Reme og Halck understreker at forskjellige sykdommer vekker forskjellige reaksjoner hos andre.
De fleste har lite problemer med å forholde seg til sykdommer og skader som brukne bein eller hjerteinfarkt. Det er gjerne de mindre synlige sykdommene, som psykiske helseplager eller kronisk smerter, folk synes det er mer krevende å snakke om.
Og det er også disse sykdommene som utgjør den største andelen sykefravær i Norge, ifølge Reme.
– Det er tøft for mange av disse pasientene å komme tilbake på jobb, fordi de ikke vet hva de skal si om sykdommen, sier hun.
Halck anbefaler at de som har vært sykmeldt, uansett årsak, har to historier om sykemeldingen i bakhodet når de begynner på jobb igjen.
– Man bør ha en light-versjon man kan dele med de man ikke kjenner så godt, og en mer utvidet versjon for de man har en tettere relasjon til, avslutter han.