En ny studie ved det engelske universitetet Anglia Ruskin (ARU) antyder at bedrifter burde gjøre mer for å gjennomskue «bedriftspsykopater» for å unngå økonomiske tap.
– Studien forsøker å forstå om noen bedriftsskandaler og konkurser skyldes psykopatiske toppledere, og dette har beviselig vært tilfelle, sier forfatter av studien, Clive R. Boddy i en pressemelding hos universitetet.
Han er førsteamanuensis ved ARU og en pioner på feltet som omhandler bedriftspsykopater.
Hjernen bak en Ponzi-svindel
Omtrent 0,6 til 0,12 prosent av den voksne befolkningen er definert som psykopater. Det vil si at de ikke føler på samvittighet, skam eller skyld.
De har heller ikke evnen til å oppleve kjærlighet eller empati for andre.
– Svært psykopatiske forretningsfolk, som mest sannsynlig var ekte psykopater, er synlige i kommersiell historie, sier Boddy.
I studien har han undersøkt handlingene til Bernie Madoff, en amerikansk investor som i 2008 ble arrestert og anklaget for svindel av opp mot 64 milliarder amerikanske dollar.
Han ble senere funnet skyldig i å være hjernen bak en Ponzi-svindel.
Det er en form for investeringssvindel og er en variant av det som kalles pyramidespill; en destruktiv forretningsmodell som består i pengeforflytninger hovedsakelig ved å verve flere personer.
Forskeren studerte Madoffs atferd gjennom hele livet, fra hvordan han håndterte forretninger, opptrådte i rettssaken og i fengsel.
Selv om mennesker med noen psykopatiske personlighetstrekk ofte gjør det godt i finans og næringsliv, kan deres hensynsløshet og grådighet få hele bedrifter til å falle.
– Madoffs svindel var et utfall av hans personlighet
Madoffs svindlet tusenvis av investorer rundt om i verden. Han ble dømt til fengsel i 150 år i 2009, og døde i fengsel i 2021.
Boddy undersøkte Madoffs handlinger mot to skalaer brukt til å måle psykopati.
Disse inkluderer personlighetstrekk som overfladisk sjarm, tilsynelatende intelligens og rasjonalitet. og mangel på oppriktighet og sannferdighet. I tillegg til en tendens til å jukse, mangel på samvittighet og selvinnsikt.
Studien antyder at Madoff hadde alle disse trekkene i tillegg til flere andre.
– Folk har ofte lurt på om Bernie Madoff faktisk var en bedriftspsykopat, og han skåret absolutt høyt på de to målene av psykopati som er brukt i denne studien, sier Boddy.
– Funnene antyder at Madoffs svindel var et utfall av hans personlighet.
– Identifisere bedriftspsykopatene før de får makt
Han var kjent for å mobbe motstanderne sine, og gi et bilde av seg selv som rasjonell og kompetent til de som var viktige for han og forretningene.
I fengsel skal ikke egoet hans ha blitt så mye mindre. Her fortsatte han å vise null samvittighet eller anger overfor menneskene han hadde svindlet.
Boddy mener det sannsynligvis er mange mennesker i finans og næringsliv med lignende psykopatiske trekk som Bernie Madoff.
– Jobben til bedrifter, hvis de vil gi seg selv den beste sjansen til å unngå en krise, vil være å identifisere bedriftspsykopatene før de får makt, avslutter han i pressemeldingen.
Studien er publisert i International Journal of Market Research.