Og akkurat som i 2011 så virker det også nå som om den svenske forfatteren Hjalmar Söderberg (1869–1941) har den beste analysen av det ufattelig fryktelige som har skjedd:
Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.
– Doktor Glas (1905).
I disse linjene viser Söderberg – med skremmende presisjon – hvordan den mest ufattelige grusomhet gradvis kan vokse ut av at vårt grunnleggende behov for menneskelig nærhet ikke blir møtt. Og mer enn psykiatriske diagnoser eller ideologiske overbevisninger tror jeg det uutholdelige tomrommet Söderberg her beskriver, kan være med på å forklare disse vanvittige handlingene: «Man vil bli älskad [..] i brist derpå avkydd och föraktad».

SELVFORSVAR: Noen ekstra smil – og litt mindre fokus på vellykkethet og status – kan være et rasjonelt selvforsvar, skriver Torgeir Moberget.
Kanskje trenger vi også å snakke litt om den «kjendis»-kulturen som har eksplodert de siste årene? En kultur der det noen ganger kan virke som det er viktigere å komme på TV enn å leve anstendige liv med respekt for hverandre? En kultur der vi kontinuerlig sammenligner oss med hverandre – og rangerer hverandre – ut fra statussymboler som jobb, leilighet, møbler, ferieturer og så videre? Og en kultur der altfor mange – kanskje delvis på grunn av slike sammenligninger og umulige krav om at alle skal være 110 % vellykkede – lever sine liv i det uutholdelige tomrommet uten virkelig menneskelig kontakt, et tomrom som kan gi næring til farlige drømmer om «storhet» og «handlinger som aldri vil glemmes»?
Hvem blir den neste som begår massedrap for at alle skal huske navnet deres?