


Årets nyvinning: Tar kommunepsykologien på alvor
Lørenskog kommune har et populært lavterskeltilbud som tilbyr gratis og rask psykisk helsehjelp til kommunens innbyggere. Den forebyggende helsetjenesten jobber også bredt med helsefremmende arbeid i lokalsamfunnet. Nå er tjenesten kåret til årets nyvinning i psykologi.

– Håper studentene våkner opp og ser hva som skjer
Hvordan skal klinikkene der psykologistudenter øver seg på å bli terapeuter, se ut i fremtiden? Ved Universitetet i Oslo ender trolig debatten med et endelig vedtak om intern organisering i løpet av kort tid. Nå skal spørsmålet opp til vurdering også ved NTNU.

Hvorfor blir vi et par?
Forelskelsen er magisk ved at vi plutselig beveges inn i galskap og intens lengsel, skriver Catrin Sagen i et kapittel i boken «Håndbok i parterapi».

Mirakla si tid er ikkje over
Ha! Det der er berre placebo-effekt, seier nokon. Men nei, mirakla si tid er ikkje over. Innanfor psykoterapiforskinga har ho så vidt starta, skriv Anne Marie Fosse Teigen.

Kan man rømme fra den sosiale angsten?
Vil du frigjøre deg fra sosialt tyranni og kravet om å være utadvendt og selskapelig? Da trenger du en modig exit-strategi, anbefaler Bjørn Egil Halvorsen i boken «Nødutganger».

IKEA-effekten påvirker atferden vår
Vi har en tendens til å like et produkt bedre hvis vi selv har lagt ned en innsats i produktet enn hvis vi kjøper det helt ferdig. Det er tema i Psykologlunsj.

Oppsummerer hva vi vet om mindfulness
Mindfulness har på kort tid gått fra å være for spesielt interesserte til å bli noe mange snakker om. Jon Vøllestad oppsummerer i en ny vitenskapelig artikkel hva vi vet, så langt, om det å bruke metoden i psykoterapi.

Mindfulness – en gjennomgang av kunnskapsstatus og relevans for psykologisk behandling
Det er fortsatt mye vi ikke vet om hvordan og hvorfor mindfulness virker. Men metoden ser ut til å ha sin plass i et differensiert behandlingstilbud i arbeidet med depresjon og angst, skriver Jon Vøllestad.
