Om lag 48 500 pasienter fikk rehabilitering i spesialisthelsetjenesten i 2023. Tallet er det laveste på fire år, utenom pandemiåret 2020, om man regner ut ifra antall innbyggere.
Det opplyser Helsedirektoratet i en pressemelding.
Formålet med rehabilitering er at pasienter og brukere som har eller står i fare for begrenset funksjonsevne, skal få muligheten til å komme tilbake til best mulig fungering og mestring, enten det gjelder i utdanning, arbeidsliv eller sosialt, ifølge direktoratet.
Antall døgnopphold skal ha holdt seg relativt stabilt i 2023, sammenlignet med 2022, mens det har vært en nedgang i poliklinisk rehabilitering.
– Konklusjonen til Riksrevisjonen er at mange pasienter ikke får de rehabiliteringstjenestene de har behov for, verken i kommunehelsetjenesten eller spesialisthelsetjenesten. Samtidig er det et poliklinisk mål om at rehabilitering skal styrkes.
Det sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Helga Katharina Haug, i pressemeldingen.
– Derfor er det ekstra viktig å følge med på aktivitetsutviklingen på begge nivå i tiden fremover. Da kan vi kunne finne områder der kvalitet og kapasitet bør være styrket. Nedgangen i aktivitet over flere år kan gi grunn til uro, dersom dette ikke blir fulgt opp gjennom en tilsvarende styrking av rehabilitering på kommunalt nivå.