I løpet av det siste året har Familievernet hjulpet over 20 000 mennesker med samlivsutfordringer.
Inspirert av Spotifys «Wrapped», som oppsummerer året med de mest spilte sangene, lanserer Familievernet nå «Parforhold Wrapped» – en oversikt over hva nordmenn kranglet mest om i år.
Kommunikasjon troner øverst på listen over utfordringer i norske parforhold, tett fulgt av økonomi og intimitet som vanlige konfliktområder.
Helt vanlig problemer
Familievernet, en del av Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat), tilbyr terapi, rådgivning og veiledning til familier som opplever utfordringer, konflikter eller kriser.
I året som har gått, har norske par kranglet mest om disse fem tingene:
- Kommunikasjon og følelser
- Foreldresamarbeid
- Forventninger til hverandre
- Økonomi
- Intimitet og sex
– Mange tenker at de burde klare å ordne opp selv, men noen ganger trenger man en tredjepart, sier Roy Johansen, i Familievernets «wrapped» artikkel.
Johansen er samlivsterapeut og kursholder i Familievernet. Han legger til:
– Terapeuten blir en slags nøytral stemme som gir tilbakemeldinger og hjelper par med å forstå at det de sliter med, er helt vanlige problemer.
Kilde til konflikt
Ifølge Roy Johansen er kommunikasjon mye mer enn bare det å snakke sammen. Når par sier at de sliter med kommunikasjon, ligger det ofte dypere spørsmål i bunn.
– Det handler ofte om usikkerhet: Er du glad i meg? Er jeg bra nok for deg? Vil du være der når jeg trenger deg? Disse spørsmålene skaper en usikkerhet som påvirker kommunikasjonen, forklarer Johansen.
Selv om økonomi ikke er den mest åpenbare kilden til konflikt, kan det bli en kilde til problemer, spesielt for separerte par.
–Hvis den ene parten har mye bedre råd enn den andre, kan det føre til uenigheter om barneoppdragelse eller standarder i hjemmet, sier Johansen.
Når det gjelder intimitet og sex, er dette ofte et underkommunisert tema, selv i terapirommet.
– Intimitet og sex handler om bekreftelse og nærhet, som er viktig i de fleste parforhold. Samtidig kan det også bli en kilde til konflikt, sier Johansen.
Jobbe litt hver dag
Psykologisk.no har tidligere skrevet om hvordan det kan ramme helsa å føle at man ikke blir sett av partneren sin. Kvaliteten på parforholdet kan ha betydning på både immunforsvaret, stressnivået, og til og med hvor raskt et sår gror.
Det er litt som med et arbeidsmiljø – du kan ikke dra på én stor jobbtur og forvente at arbeidsmiljøet blir bra i all fremtid. Det må jobbes med hele tiden. Og slik er det litt med parforholdet òg, påpeker Siri Dalsmo Berge i et tidligere intervju hos Psykologisk.no.
Hun forteller at etter ferier, særlig jule- og sommerferien, merker parterapeutene ekstra pågang:
– Hvis du ikke har pleiet parforholdet fra før, vil som oftest all gørren komme opp og frem i ferien når vi plutselig bruker mye tid sammen.
– Vi vet at det er de små tingene man gjør hver dag, som har størst betydning for om parforholdet er bra eller dårlig, forteller Berge.
For de små møtene i det daglige er viktige, og kan faktisk avgjøre om man kommer til å holde sammen eller ikke. Derfor kan det være lurt å jobbe med kvaliteten i relasjonen bittelitt hver dag.
Normalisere samlivsutfordringer
Familievernet tilbyr en rekke kurs for å støtte nordmenn i alt fra samarbeid om barn til håndtering av konflikter i hverdagen, og interessen for kursene har vært stor i år.
Bufferkurset, som fokuserer på å styrke parforholdet gjennom bedre kommunikasjon, har vært det mest populære tilbudet i 2024. Dette samlivskurset er spesielt rettet mot par som opplever at de samme uenighetene stadig dukker opp og trenger verktøy for å bryte mønsteret.
– Du trenger ikke ha store vansker i forholdet for å delta på Bufferkurs, og det gir en inngang til hjelp for par som ikke oppfyller andre kriterier, som å ha hjemmeboende barn, sier Johansen.
På andreplass finner vi sinnemestringskurset, som er utviklet for dem som opplever at måten de uttrykker sinne på skaper avstand og usikkerhet i relasjoner. Kurset gir økt forståelse av hva sinne og aggresjon er, og hvordan det er mulig å oppnå bedre kontroll over følelsene sine.
Familiekursene tar tredjeplassen over de mest populære kursene i år. Disse kursene gir familier verktøy til å håndtere utfordringer og styrke relasjoner i en trygg ramme.
Familievernet håper at innsikten fra året som har gått kan bidra til å normalisere samlivsutfordringer og oppmuntre flere par til å søke hjelp når de trenger det.