Norsk Institutt for Emosjonsfokusert terapi tilbyr 1-årig videreutdanning i Emosjonsfokusert Terapi for alle typer terapeuter.
Videreutdanning i EFT for terapeuter som arbeider klinisk – 1. år
Emosjonsfokusert terapi er en forskningsbasert modell som kombinerer ulike tilnærminger for å få til forandring. Målet med videreutdanningen er at deltakerne skal lære nye og effektive intervensjoner som endrer på pasientens emosjonelle smerte. Grunntanken bak metoden er at følelser er nyttige og nødvendige, men at de noen ganger kan bli for vonde til at pasienten håndterer de alene. Videreutdanningen gir en opplæring i avansert empatisk kommunikasjon, emosjonelt aktiverende intervensjoner og fremming av sunne emosjonelle ressurser. Opplæringen veksler mellom tre ulike pedagogiske format; teoretisk presentasjon, praktisering av ferdigheter/intervensjoner, og å studere videomateriale.
År 1 – Introduksjon til emosjonell endring i EFT
1. året på videreutdanning i EFT for terapeuter handler om å bli kjent med modellen og å lære seg grunnleggende ferdigheter for å jobbe med emosjonell endring. Det er særlig fokus på arbeid med klienter som presenterer symptomer på angst og depresjon.
Første samling – Introduksjon til EFT, stolarbeid og fokusering
Denne samlingen fokuserer på å gi deltakeren en oversikt over EFT som modell og å introdusere deltakeren til de to mest sentrale intervensjonene; selvkritisk splitt og uoppgjorte forhold, og hvordan de henger sammen med symptomer på angst og depresjon. Det er et mål at deltakeren skal forstå de ulike fasene i behandling og lære ideen om å følge markører basert på klientens emosjonelle prosess i timen. Det er i tillegg et mål at deltakeren, både som terapeut, klient og observatør, skal få erfare i praksis hvordan det er å jobbe med selvkritikk og uoppgjorte forhold.
Andre samling – Allianse, Empati, Terapeutisk tilstedeværelse og Lindring av selvet
På denne samlingen vil det være fokus på de betingelsene som er nødvendige forutsetninger for emosjonelle endringsprosesser. Deltakeren vil lære mer om betydningen av alliansen i EFT og hvordan denne kan bygges gjennom bruk av empati, klargjøring av et felles mål og enighet om metode. I tillegg skal deltakeren få en innføring i kartlegging av klientens emosjonelle sår og emosjonelle stil og hvordan disse kan være med å informere terapeuten om målsetting og metode. Det er et mål at deltakeren skal kunne differensiere mellom ulike former for empati, forstå de grunnleggende Rogerianske betingelsene, og kunne kartlegge emosjonelle sår og emosjonell stil hos klienten. I tillegg vil det være repetisjon og fordypning i praktisering av selvkritisk splitt og uoppgjorte forhold.
Tredje samling – Kasusformulering, emosjonelle sår og emosjonell stil
På denne samlingen er hovedfokuset på at deltakeren skal kunne forstå, identifisere og endre emosjonelle kjerneskjema knyttet til temaene identitet og tilknytning. Dette innebærer at deltakeren får en fordypning i de emosjonelle prosessene i intervensjonene selvkritisk splitt og uoppgjorte forhold. I tillegg vil deltakeren bli introdusert for terapeutisk arbeid knyttet til markørene uklar sansning, selvavbrytelse, angstsplitt og lindring av selvet. OBS: Omformulere det som presenteres som karakterologiske problem til prosesser.
Egenerfaring
Egenerfaring er integrert i samlingene. I Emosjonsfokusert terapi følger man en prosess som i stor grad utspiller seg gjennom non-verbale og indirekte signaler. Dette er ferdigheter som er krevende å lære og opplæringen i EFT innebærer at deltakerne bringer med seg sine emosjonelle smerter og erfaringer for å gi realistisk trening. Dette har til hensikt å gi kandidaten en mulighet til å oppleve de endringsprosessene som kandidaten senere skal hjelpe sine pasienter gjennom. Egenerfaringen skjer i grupper på maks 8 personer. Én deltaker er pasient, én terapeut og resten er observatører. Man rullerer på å øve i de ulike rollene. I etterkant av hver gruppe foregår en debrifingsprosess og en felles diskusjon av særlig nyttige læringspunkter.
Praktisk informasjon:
1.Samling
Dato: 11.11.–14.11.2024
Sted: Karl Johans gate 41B, Paleet 6. etasje
Tema: Introduksjon til EFT, stolarbeid og fokusering
Kursholder: Jan Reidar Stiegler
2. Samling
Dato: 24.03.–27.03.2025
Sted: Karl Johans gate 41B, Paleet, 6. etasje
Tema: Allianse, Empati, Terapeutisk tilstedeværelse og lindring av selvet
Kursholder: Jan Reidar Stiegler
3. Samling
Dato: 25.08.–28.08.2025
Sted: Karl Johans gate 41B, Paleet, 6. etasje
Tema: Kasusformulering, emosjonelle sår og emosjonell stil
Kursholder: Thomas Nordhagen
Klokkeslett: Alle dager 09.00–16.00
Pris: 45 999,– NOK
Utdanningen er godkjent av Norsk Psykologforening som 72 timer vedlikeholdsaktivitet for spesialister.