Spørsmål om døden har opptatt mennesker siden tidenes morgen, og spørsmålene har ikke blitt færre med tiden. Samtidig som at mange opplever døden som tabu, eller et ikke-tema på ulike arenaer, lengter stadig flere etter å dele sine erfaringer og tanker omkring døden.
Har du lyst til å lære dialogisk metode og samtidig dykke ned i et interessant tema? Flux ønsker velkommen til dialog i praksis høsten 2024, med døden som tema. Her vil en gruppe på 8–12 personer møtes over fire kvelder for å praktisere dialog som samtaleform, med mål om å tilnærme oss dette gigantiske, eksistensielle temaet på flere måter.
I dialogen åpner vi opp for at spørsmål eller tema spontant kan oppstå i gruppa fra gang til gang. Fasilitatoren tar ellers utgangspunkt i spørsmål relatert til tematikken. Basert på tidligere gjennomføringer av Dialog i praksis med døden som inngangstema kan dette være mulige innfallsvinkler:
- Hvordan bidrar døden til å gi livet vårt mening?
- Hva er en verdig død?
- Tap og sorg som kilde til læring og vekst
- På hvilken måte påvirker massedød oss?
- Et liv etter døden vs. et liv før døden
Hva er dialog i praksis?
Dialog i praksis er vår kursserie som både gir en innføring i basis dialogiske prinsipper og mulighet for å øve på dialog over flere ganger. Det er tid til å gå dypere inn i et tema. Vi er ikke ute etter svar, men etter å åpne for nye perspektiver ved hjelp av dialogisk metode.
Ved å løfte frem flere perspektiv om et tema, samtidig som vi følger med på hvilke antakelser vi tar med oss inn i dialogen, kan vi finne nye veier, ny kunnskap og innsikt.
Med praktisering av dialogiske spilleregler, samtidig som at vi øver oss på å utsette vurderinger og å møte andre med respekt, opplever mange deltakere å lytte og snakke med andre på en helt ny måte.
Hvem passer det for?
Dialogisk metode er et nyttig og verdifullt verktøy for alle som forholder seg til andre mennesker, særlig de som jobber med grupper av mennesker, for eksempel innen ledelse, og alle som ønsker å øke sin selvinnsikt og sin kompetanse innen mellommenneskelig kommunikasjon.
Dialog i praksis krever ingen forkunnskaper og passer dermed for alle, enten du har erfaring med dialogisk metode eller ikke.
En gruppe på 8-14 personer kommer sammen fire ganger (2,5 time per gang) og snakker om temaer som enten er forhåndsbestemt eller foreslått av gruppen selv. Temaet kan være det samme alle fire gangene eller forskjellig for hver gang. Vi går gjennom dialogiske spilleregler og ferdigheter, og gjennomfører deretter en dialog.
Dette får du!
- Innføring i Flux-metoden for dialogisk arbeid
- Innføring i de dialogiske spillereglene
- Innføring i dialogiske ferdigheter
- Deltakelse i gruppedialog over fire kvelder for å benytte dette i praksis
- Bøker inkludert i kursavgiften
Hvorfor lære dialogisk metode?
Dialog er først og fremst en form – en måte å snakke på, en måte å forholde seg til den andre på der det ikke er viktig å bli enige.
Dialog er kommunikasjon i en gruppe mennesker hvor hensikten er å skape mening sammen, utforske individuelle og kollektive forutsetninger, ideer, tro og følelser som styrer samhandlingen. Man ser de andre deltakere somsamarbeidspartnere, fremfor motstandere, og går inn med en intensjon om å lytte med nysgjerrighet og åpenhet til andressynspunkter.
Fokuset er på refleksjon for å utvide, inkludere og skape større forståelse og oppdage nye muligheter. Dialogen gir større rom for personlige ytringer og fortellinger, samt følelser. I dialog er det ingen tapere, kun vinnere – ikke i form av å få rett eller overtale andre, men som en likeverdig medskaper i en kreativ prosess for å skape større forståelse og ny innsikt. Dialog styrker samhold og medansvarlighet.
Dialogisk metode brukes for å belyse alle sider av en sak, fremme nysgjerrighet og forståelse, og samtidig skape noe kollektiv nytt i en kreativ prosess. Den utfordrer oss til å slippe taket i forestillinger, oppfatninger, overbevisninger og meninger, og betrakte dem som antagelser, snarere enn sannheter. Vi får en mulighet til felles utforskning av hvordan vi tenker mens vi tenker.
Praktisk
Pris: 2500,–
Sted: Frognerveien 35B 0266 Oslo
Dato: 19. september, 3.oktober, 17.oktober og 31. oktober
Tid: 18.00–21.00
Fasilitator: Jeanett Andrea Søderstrøm
Påmeldingsfrist 12. september
For påmelding send mail til flux@flux.no
NB! Maks 12 deltakere, førstemann-til-mølla prinsippet gjelder.
Les mer om Dialog i praksis her.
Det inkluderes tre bøker i dette kurset:
Dialog – en praktisk veileder av Lise Hannevig og Marjorie Parker
Hva lærer døden oss av Bjørnar Berg
Å møte hverandre av Margaret J. Wheatley