DBT-utdanningen er forskningsbasert og er en teambasert videreutdanning for erfarne klinikere. Utdanningsprogrammet ved Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging er direkte godkjent av The Linehan Institute, og har siden oppstarten i 2006 utdannet mer enn 600 DBT-terapeuter, og over 60 DBT-team ved helseforetak over hele landet.
Standard DBT-utdanning 2025
Undervisningen på utdanningen 2025 vil gjennomføres som hybridundervisning, med noen dager fysisk samling og noen dager webinar på Zoom. Begge formatene gjennomføres som live-undervisning og det kreves at man er tilstede på undervisningsdagene.
Datoer for undervisning
Del 1:
- 30.–31. januar, fysisk samling i Oslo
- 10–.12. februar, webinar på Zoom
Del 2:
- 16.–17. oktober, fysisk samling i Oslo
- 27.–29. oktober, webinar på Zoom
Søknadsfrist 1. november 2024
OBS: Dette utdanningsløpet blir det eneste tilbudet i 2025. Grunnet utviklingsarbeid på utdanningsprogrammet blir det ingen digital suppleringskandidatutdanning i 2025.
DBT-behandling forutsetter at terapeuter samarbeider i såkalte konsultasjonsteam, og DBT-utdanningen tar derfor opp hele behandlerteam til Standard DBT-utdanning. Eksisterende DBT-team kan søke inn nye teammedlemmer som suppleringskandidater, eventuelt som suppleringsteam. Det er ikke mulig å søke seg til utdanningen som enkeltbehandler.
Dette er en videreutdanning for erfarne klinikere og det er derfor strenge opptakskrav til både utdanningsbakgrunn og klinisk erfaring. I tillegg stilles krav til en del forarbeid før undervisningsstart.
For å bli vurdert som kandidat til utdanningen må søker oppfylle følgende opptakskrav:
Hver enkelt søker må ha kompetanse i punkt 1) eller 2) nedenfor:
- Lege- eller psykologutdanning og minimum to års klinisk erfaring
- Treårig helse- eller sosialfaglig høgskoleutdanning og helst en mastergrad i psykisk helsearbeid/barn og unges psykiske helse. Det er et krav at utdanningen er klinisk. Det er i tillegg ønskelig med klinisk spesialistgodkjenning. Videre må man ha minimum 2 års klinisk erfaring, dvs. utredning og behandling av pasienter med psykiske utfordringer.
I tillegg stilles følgende krav til teamet som helhet:
- Hvert team må bestå av minimum 3 (og helst 4) behandlere
- Minimum 50 % av teamet må være profesjonsutdannet lege eller psykolog
- Alle kandidatene arbeider klinisk med pasienter som tilhører målgruppene for DBT under utdanningen
Alle som er interessert i å opprette et nytt DBT-team bes kontakte oss på nssf-dbt@medisin.uio.no for en uforpliktende samtale omkring implementering i forkant av søknadsinnsendelse. NSSF vil også kalles inn nye team til et orienteringsmøte før opptak.
Utdanningsavgift
- Teamkandidat: 35 000 kr per teamkandidat (veiledning er inkludert),
- Suppleringsteam: 30 000 kr per kandidat (veiledning er ikke inkludert)
- Suppleringskandidat: 18 000 kr per suppleringskandidat (veiledning er ikke inkludert)