Langvarig smerte er et utbredt helseproblem som rammer rundt 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge. Tilstanden er mest vanlig blant kvinner, og forekomsten ser ut til å øke over tid.
Smertetilstander står for majoriteten av alt sykefravær i Norge, sammen med psykiske lidelser.
Egenomsorg og mestring
Nå har Helsedirektoratet utarbeidet en revidert nasjonal veileder for smerteklinikker for å forbedre helsehjelpen til pasienter med smerter.
– Det etterlyses blant annet gode rehabiliteringsløp for pasientgrupper med sammensatte plager. Dette er tilbud som mangler i altfor mange kommuner, sier president i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard.
Psykologforeningen leverte sitt høringssvar til Helsedirektoratet i juni, og president Håkon Kongsrud Skard understreker viktigheten av tverrfaglig arbeid.
– Det er helt avgjørende at en ny veileder er konkret på å jobbe tverrfaglig med ulike helsepersonellgrupper som sammen vurderer pasienten og følger pasienten over tid, sier Skard til Psykologisk.no.
Til tross for veilederen fra 2015 er det fortsatt lange ventetider og utfordringer med å rekruttere helsepersonell til smerteklinikkene. Helsedirektoratet anerkjenner i høringsutkastet at helsehjelpen til pasienter med smerter har vært mangelfull.
Den reviderte veilederen legger større vekt på tverrfaglig samarbeid og ikke-medikamentelle behandlingstiltak, som egenomsorg og mestring, for å bedre funksjon og livskvalitet.
Dette stiller Psykologforeningen seg positive til:
– Helse påvirkes av flere forhold som fysiologiske, psykologiske og sosiale faktorer, og vi synes det er bra at forslaget også legger vekt på ikke-medikamentelle behandlingstiltak, sier Skard.
LES OGSÅ: Utfordrer begrepet «uforklarlige smerter»: – Må gå radikalt til verks
Psykologer som faggruppe
– I den siste utgaven av veilederen er det lagt vekt på at psykologer skal være en av de sentrale faggruppene i en tverrfaglig smerteklinikk. Dette synes jeg er svært positivt, sier Borrik Schjødt til Psykologisk.no.
Schjødt, som leder fagutvalget for klinisk helsepsykologi i Psykologforeningen, og har vært aktivt involvert i utformingen av veilederen. Han var også med i utformingen av den første utgaven fra 2015.
– Jeg er veldig glad for at Helsedirektoratet har utviklet denne veilederen og nå revidert den. Det er bra at de understreker at en smerteklinikk skal være tverrfaglig, sier han.
Schjødt påpeker imidlertid at det er et problem at det er frivillig for helseforetak å ha en smerteklinikk.
– Hvis et helseforetak velger å legge ned sin smerteklinikk, faller også kravene til de oppgavene klinikken skal ivareta, sier han og utdyper:
– For eksempel, da Bodø la ned sin tverrfaglige smerteklinikk, ble alle kravene overført til Tromsø, som nå er den eneste smerteklinikken i Helse Nord. Dette har resultert i overbelastning og økte kostnader for Tromsø.
Større stillingsbrøker
Pasienter med smerter har ofte komplekse problemer der fysiske, psykiske og sosiale faktorer samspiller.
Psykologforeningen påpeker i sitt innspill at langvarige smerter ofte er assosiert med psykiske plager, og omvendt. De mener tilbud til personer med langvarige smerter må̊ gis prioritet.
De foreslår at behandlingen skal være kunnskapsbasert, og ønsker å endre formuleringen fra «behandlingen som gis ved smerteklinikkene bør være kunnskapsbasert» til «skal være kunnskapsbasert».
I tillegg mener Psykologforeningen det bør jobbes for større stillingsbrøker i smerteklinikkene.
– Med større stillingsbrøker kan man oppnå ønsket utvikling og klinisk robuste fagmiljøer, sier Skard.
Schjødt støtter behovet for større stillingsbrøker:
– Jeg kan ikke se for meg en velfungerende smerteklinikk basert på 20 prosent stillinger. Det må være minst 50 prosent stillinger for å sikre god og kontinuerlig drift, påpeker han.
Et likeverdig tilbud
Skard påpeker at den nye veilederen foreslår at pasienter som ikke krever spesialisert utredning eller behandling, skal få nødvendig helsehjelp hos fastlegen eller i andre deler av kommunens helse- og omsorgstjeneste.
– Det er et godt prinsipp, men slik er det dessverre ikke alltid i dag, sier han.
Skard fremhever at Psykologforeningens medlemmer har pekt på utfordringer for smerteklinikker med uønsket variasjon i kommunale tilbud.
Han fremhever at det er behov for gode rehabiliteringsløp for pasientgrupper med sammensatte plager, noe som mangler i mange kommuner. Skard mener det er avgjørende å utvikle en tverrfaglig, kommunal primærhelsetjeneste og robuste smerteklinikker i spesialisthelsetjenesten.
– Slik kan vi nå målet om å gi hele befolkningen et likeverdig tilbud, avslutter president i Psykologforeningen, Håkon Kongsrud Skard til Psykologisk.no.