I tillegg er de også mer utsatt for tyveri, innbrudd, ran, trusler, digital kriminalitet og diskriminering.
Det viser en ny rapport fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
– Tidligere undersøkelser viser at mange i samfunnet tror at personer med funksjonsnedsettelser ikke utsettes for hatytringer og hatkriminalitet, sier Anna Bjørshol i en pressemelding.
Hun er avdelingsdirektør i Bufdir.
– Det er en misoppfatning vi må jobbe for å rette opp i, sier hun.
Anmelder ikke
Rapporten er utarbeidet av Velferdsforskningsinstituttet NOVA og Fafo, på oppdrag fra Bufdir.
De peker på at forskning på hatkriminalitet, hatytringer, trakassering, vold og overgrep mangler et helhetlig bilde av hvor utsatt enkeltgrupper er.
– Dessverre viser rapporten at personer med funksjonsnedsettelser som utsettes for hatkriminalitet sjelden anmelder lovbruddene, sier Bjørshol.
De påpeker at det generelt er få som anmelder hatytringer og hatkriminalitet til politiet, og at trenden de ser blant folk med nedsatt funksjonsevne, også gjelder resten av befolkningen.
I denne rapporten var det kun fem prosent av de som ble utsatt for hatefulle ytringer og åtte prosent av de som ble utsatt for hatkriminalitet som anmeldte forholdene.
– Det kan ha sammenheng med at man ikke tror anmeldelsen vil føre frem, eller at kriminaliteten oppleves for bagatellmessig til å anmelde. Det er viktig at kunnskap om denne type kriminalitet blir tatt på alvor, sier hun.
Økning på 18 prosent
I 2023 var det 1090 anmeldelser om hatkriminalitet i Norge, ifølge en rapport fra politiet. Det er en økning på 18 prosent fra året før.
1117 saker endte med avgjørelse, og totalt 518 ble henlagt av ulike årsaker. Totalt 26 av disse ble henlagt på grunn av ikke straffbare forhold.
Politiet påpeker i rapporten at det er ukjent om omfanget av hatkriminalitet og hatytringer øker, eller om det er kunnskap om og tilbøyelighet til å anmelde denne typen kriminalitet som er årsaken til økningen.
LES OGSÅ: – Internett er på mange måter en våt drøm for folk som trakasserer (+)
I Bufdir-rapporten kommer det frem at ni prosent ble utsatt for hatefulle ytringer i 2022, og fire prosent ble utsatt for hatkriminalitet. Én prosent hadde opplevd hatkriminalitet som gikk spesifikt på nedsatt funksjonsevne.
De som ble utsatt for hatefulle ytringer, ble oftest utsatt for det av fremmede, deretter bekjente eller «en venn av en venn».
Yngre og personer med innvandrerbakgrunn ble oftere utsatt for hatefulle ytringer sammenlignet med andre. Dette er også en trend som vises igjen i øvrig befolkning.
Andre lovbrudd, som tyveri, innbrudd og ran, var det 26 prosent som hadde opplevd dette, sammenlignet med 20 prosent i resten av befolkningen.
LES MER:
Blir klappet på hodet, strøket på kinnet og snakket til med babyspråk (+)
Her kan du trene på empati: – Ønsker å vise livet med nedsatt funksjon (+)