– Sykefravær grunnet psykiske lidelser har økt gradvis helt siden 2005, men de siste årene har vi sett en brattere stigning. Siden 2019 har sykefravær med psykiske lidelser økt med 44 prosent, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte ifølge NAV.
Saken er gjengitt av NRK, Dagens Medisin og Adresseavisen.
Det er sykefravær grunnet «psykiske symptomer/plager» som har økt mest. Kategorien brukes blant annet om utbrenthet og utgjorde 23 prosent av gruppen psykiske lidelser.
Også diagnosene depresjonsfølelse og situasjonsbetinget psykisk ubalanse økte i perioden, ifølge NAV.
Sykefraværet er høyest i aldersgruppen 60–64 år (7,2 prosent), mens blant kvinner var det aldersgruppen 30–34 år som hadde høyest fravær (9,6 prosent).
Sykefraværet har likevel økt mest i aldersgruppen 25–29 år, fra 5,4 prosent i forrige kvartal til 5,7 prosent. I denne gruppen utgjorde psykiske lidelser 30 prosent av alt sykefraværet.
Denne utviklingen bekymrer, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
– Det er en markant økning i psykiske lidelser blant unge. Dette må vi som samfunn ta tak i og er noe jeg vil løfte i dialogen med partene fremover, sier Brenna.
Det sesongjusterte totale sykefraværet, både egen- og legemeldt, var på 6,5 prosent i 1. kvartal 2024. Det er en reduksjon fra 7,2 prosent fra kvartalet før.
– Det er positivt at det egenmeldte sykefraværet går ned. Vi tror dette skyldes mindre kortvarig sykefravær med luftveissykdommer. Vi er likevel bekymret for at økningen i langvarige sykefravær med psykiske lidelser kan øke sykefraværet på sikt, sier Holte.