De fleste av oss lever i overflod, frihet og trygghet – vi har så mye, men vi ser det kanskje ikke? Mange av oss strever med mørke tanker, en følelse av meningsløshet og psykiske plager. Men kanskje vi har noe å lære av religionene?
Takknemlighet har en stor plass i mange troendes liv. I hinduismen kan takknemlighet føre til god karma, fordi en takknemlig tilnærming til eget liv ofte fremmer gode gjerninger. Å dyrke takknemlighet i buddhismen dreier seg blant annet om å kjenne en direkte tilhørighet til alt liv. I kristendommen, jødedommen og islam rettes det takknemlighet mot Gud i form av daglig bønn.
Man blir bevisst hva man har og ikke kan ta for gitt. Selv føler jeg meg takknemlig når jeg er ute i vakker natur, eller når jeg er virkelig til stede sammen med barna. Når jeg stryker dem trygt i søvn og jeg bare får beundre dem i fred og ro.
Takknemlighet gir god helse
Som psykolog vet jeg at takknemlighet har flere gode effekter enn en beroligende avslutning på dagen for en sliten forelder.
Å gå aktivt inn for å være glad for hva man har i livet, har nemlig en veldokumentert helsefremmende effekt. Ikke bare gir takknemlighet oss håp og gjør oss mer tilfredse og optimistiske. Det bidrar i tillegg til å redusere depresjon, angst, misunnelse og stress. Mennesker som praktiserer takknemlighet, sover også bedre. Forskning viser til og med at takknemlighet kan lindre fysisk smerte, senke blodtrykket og styrke immunforsvaret.
Å praktisere takknemlighetsøvelser en altså en effektiv – og helt gratis! – måte å styrke både den psykiske og fysiske helsa vår.
Takknemlighet bygger også tilhørighet og styrker bånd til andre, som er en viktig faktor for god fysisk og psykisk helse. Å uttrykke takknemlighet overfor et annet menneske fremmer livskvalitet, både for deg selv og den andre. Når vi blir bevisst hvorfor en relasjon er betydningsfull for oss, kan vi selv kjenne en større takknemlighet, samtidig som den andre personen vil kunne føle seg sett og anerkjent som menneske av deg.
En vanskelig øvelse for mange
Det er viktig å understreke at det å praktisere takknemlighet ikke betyr at man skal lukke øynene for de vonde og vanskelige følelsene. Noen må lete grundigere enn andre for å finne noe å være takknemlig for også.
Selv har jeg møtt mange vanskeligstilte mennesker i utfordrende livssituasjoner, som synes at daglig takknemlighet høres uoppnåelig ut. Om man bærer på sorg eller traumer, står i livskriser eller strever med psykisk sykdom, kan dette være enormt krevende.
Men jeg har også møtt mennesker som til tross for at de står i det utenkelige, har klart å vie oppmerksomheten sin til det gode de fortsatt har. Og jeg har sett mennesker som igjennom tid, støtte fra omgivelsene og selvmedfølelse har beveget seg fra dyp meningsløshet til å finne den ene lille tingen de setter pris på i øyeblikket, og litt etter litt oppnådd en større aksept og ro.
Å se livet i et større perspektiv
Vi mennesker er tilpasningsdyktige og venner oss fort til det vi har. Derfor kan vi med fordel forsøke å se livene våre i et større perspektiv. «Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv», skrev dikteren Arnulf Øverland.
Selv om vi som enkeltmennesker ikke kan ta bort andres lidelse, kan vi likevel våge å møte den med respekt og medfølelse og la den få minne oss på hvor heldige vi er. Kanskje gjør det oss rausere og mer ydmyke, og i beste fall kan det påvirke handlingsmønstrene våre i en mer medmenneskelig retning.
Lag en takknemlighetsdagbok
Å skrive ned hva man har å være takknemlig for, er en effektiv måte å skape bevisstgjøring i eget liv. Det er mange måter å gjøre det på. Noen liker å starte dagen med det, og allerede da peile tankene og oppmerksomheten inn mot det gode. Og noen liker å gjøre det på kvelden, etter en dag fylt med alle slags tanker og følelser.
Om kvelden kan man bearbeide dagen som var, og minne seg selv på det gode, og på den måten ta med seg en større ro og tilfredshet inn i natta. Hvor mye du vil skrive, er opp til deg. Noen liker å skrive lange og frie setninger. Andre liker å skrive en liste, for eksempel tre ting man er takknemlig for. Det kan være små ting, som at kaffen smakte ekstra godt i dag, eller store ting som takknemlighet over tiden du fikk sammen med dem du er glad i.
Det kan være takknemlighet over å nyte litt ro og egentid på morgenen, en god samtale, en god bok, en varm klem eller synet av et eldre ektepar som holdt hender i parken. Har du gjort dette en stund, kan det hende at punktene du skriver opp, etter hvert blir litt generelle og repetitive. Et forslag da kan være å fokusere på en ting du er takknemlig for, og skrive ned fem grunner til at du er takknemlig for akkurat dette. Eller bare rett og slett å skrive en liten tankestrøm av inntrykk og følelser du har i øyeblikket.
Noen ganger kan det være lurt å skrive ned det som er vanskelig, før du skriver ned det som gjør deg godt. Hver dag inneholder så mange potensielt gode øyeblikk. Forsøk å stoppe opp og kjenne etter når du får en god følelse. Legg merke til hvordan det kjennes inni deg, og hva som foregår i både tankene og i omgivelsene dine når du kjenner det sånn. Det kan forsterke de positive tankene dine og minne hjernen din på hva som er betydningsfullt for deg. Det kan også være en nyttig påminnelse om hvilke situasjoner du kan oppsøke oftere.