Denne uken kunne nordmenn lese at vår helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) krever at sykehusene øker antallet døgnplasser for personer med psykisk sykdom. Samtidig skal sykehusene få kompensasjon på over tre milliarder kroner over 10 år, noe som høres mye ut. Men vil beløpet virkelig styrke døgnbehandlingen?
Beskjedent budsjett
I 2023 var det totalt 3624 døgnplasser for psykisk syke, over 1000 færre enn i 2010. Samtidig har befolkningen økt med over 700 000 mennesker og stadig flere dømmes til tvunget psykisk helsevern etter å ha begått vold eller drap.
Reduksjonen av døgnplasser er en villet politikk som går ut over mennesker med alvorlig psykisk sykdom.
Døgnbehandling koster helsevesenet nærmere fire milliarder kroner i året. Når Kjerkol ønsker å styrke denne med tre milliarder over ti år, omtrent 300 millioner i året, må man ta hensyn til befolknings- og prisveksten over disse årene. Hvis vi tar utgangspunkt i sentralbankens årlige prisvekst på to prosent, vil prisveksten være over 20 prosent i 2034.
Det vil si at innen ti år, så vil helsevesenet bruke nærmere 5 milliarder kroner, kun for å opprettholde antall sengeplasser som vi har i dag. Samtidig vil befolkningen øke. I realiteten vil ikke Kjerkols satsing på psykiatrisk døgnbehandling bidra til at vi kommer tilbake til 2010-nivå.
Alvorlig syk i dag, velfungerende i morgen
Personer som får tilbud om døgnbehandling i psykiatrien, blir ofte omtalt som «alvorlig» syke. Det kan godt stemme. Likevel kan man være alvorlig syk i en periode, forså å være velfungerende og ressurssterk noen år etter.
Dette er en av Norges mest kjente psykologer, Arnhild Lauveng, et godt eksempel på. Man kan bli frisk, og noen ganger trenger man døgnbehandling for å kunne bli bedre.
LES OGSÅ:
Arnhild Lauveng: Tvang gjør noe med deg
Jeg ble selv innlagt i psykiatrien og var pasient i over fem måneder. Før den tid hadde jeg prøvd vanlige konsultasjoner med psykologer, noe som ikke hjalp. Året etter jeg ble innlagt og fikk den nødvendig hjelpen jeg trengte og slik at jeg mestret videregående skole, kunne ha en deltidsjobb i helgene, gå ned 40 kg og få tilbake kontakten med vennene mine. Jeg ble frisk.
Døgnbehandling tilbyr intensiv, omfattende og konsentrert behandling – ofte i trygge omgivelser med miljøterapeuter, leger og psykologer.
Døgnbehandling er og forblir det beste tilbudet for enkelte individer som trenger hjelp.