Psykologisk.no er en nasjonal nisjeavis som fremmer psykologisk kunnskap i samfunnsdebatten.
Psykologisk.no tar mål av seg å være psykologiens dagsavis. Avisen skal være nyhetsledende i Norge på psykologi, og bidra til psykologisk innsikt.
Nettstedet ble lansert 18. januar 2014 – og avisens mangfoldige arkiv rommer snart 5 000 artikler.
Nedenfor kan du se hvilke tre artikler som har slått aller best an i hvert av årene nettstedet har eksistert.
Topplisten fra 2014:
1. Du er ikke unik
«I dagens prestasjonskultur innebærer det å være gjennomsnittlig å bli satt på sidelinja. Men for de fleste er det et statistisk uunngåelig faktum», skriver den amerikanske læreren David McCullough Jr.
2. Hva kjærlighet er
«Å føle seg utrygg er det første hinderet for at vi skal oppleve kjærlighet», skriver den amerikanske psykologen Barbara Fredrickson.
3. Kunsten å ta del i andres glede
«Måten vi svarer på når andre deler stolte øyeblikk og gode nyheter, er avgjørende for relasjonene våre», skriver psykolog Kirsti MacDonald Jareg.
Topplisten fra 2015:
1. Hva kjennetegner lykkelige mennesker?
«Forskere har kommet langt i å kartlegge hva som karakteriserer personer som er lykkelige», skriver psykolog Espen Røysamb.
2. Ti råd til deg som har angst
«Ingen følelser er sterkere enn frykt. Hjernen er spesialdesignet for å oppdage potensielle farer», skriver psykologene Gerd Kvale og Bjarne Hansen.
3. Foreldre, nå må dere prioritere
«Foreldre må gå foran hvis norsk ungdom skal lære seg å takle prestasjonspresset», skriver psykolog Linn Rødevand.
Topplisten fra 2016:
1. Hvorfor gjør det så vondt å bli avvist?
«Avvisning er en mektig kraft mellom mennesker», skriver psykiater Tormod Huseby.
2. Dette bør du vite om søvn
«Alle vet at søvn er viktig, men færre vet hvor viktig søvn er for helse og velvære, og at det er mulig å hjelpe andre til å sove mer og bedre», skriver psykolog Ane Wilhelmsen-Langeland.
3. Ser du meg? Anerkjenner du meg?
«Fravær av anerkjennelse fra partneren kan gi oss opplevelsen av å være usynlig for andre og fremmed for oss selv», skriver psykolog Sissel Gran.
Topplisten fra 2017:
1. Et giftig stikk
«Små stikk kan forgifte nære relasjoner over tid», skriver psykolog Kirsti MacDonald Jareg.
2. Hvorfor er du verdifull?
«Fire sentrale ord dukker stadig opp i terapirommet. Det er frykten for å være dum, stygg, rar eller kjedelig. Like bak lurer gjerne følelsen av å ikke ha verdi», skriver psykiater Tormod Huseby.
3. Kan vi forutsi om kjærligheten vil vare?
Kan vi forutsi om et forhold vil vare eller ta slutt? Svaret er ja, ifølge den amerikanske samlivsforskeren John Gottman.
Topplisten fra 2018:
1. Å leve med en overveldende forlatthetsfølelse
«Mange pasienter med sosial angst beretter om en barndom full av sår, og om en grunnleggende, overveldende forlatthetsfølelse», skriver psykiater Tormod Huseby.
2. Det gode blikket er en kur for usynlighet
«Hver gang du blir møtt med varmt blikk, kommer formen din mer og mer til syne. Dette er Mummimammas kur for usynlighet. Det er en kur som er like potent i virkeligheten som i Mummidalen», skriver psykolog Eirik Hørthe.
3. Gråt gjerne over spilt melk
«Tristhet og gråt er et signal fra nervesystemet om at vi lengter etter noe eller noen. Gevinsten er ofte enorm når vi ikke gjemmer bort tårene, men lar dem tilta i styrke», skriver psykolog Sindre Kvithyld Aasli.
Topplisten fra 2019:
1. Hvordan møter vi vanskelige følelser hos barn på en klok måte?
«For å kunne mestre livets motgang må vi gradvis lære oss å forstå, akseptere og håndtere egne følelser. Det gjelder spesielt i forholdet mellom voksen og barn», skriver psykolog Aksel Inge Sinding.
2. Tre tegn på et lykkelig ekteskap
Hva kjennetegner et godt ekteskap? Partnere som var tilfreds med parforholdet, fremhevet tre ting i en psykologisk studie.
3. Når barnet reagerer «eksplosivt»
Det er ofte uløste problemer som fører til utfordrende oppførsel hos barn, sier den amerikanske barnepsykologen Ross Greene. Han har utviklet en internasjonalt anerkjent metode for å forstå og hjelpe barn med sosiale, emosjonelle og atferdsmessige utfordringer.
Topplisten fra 2020:
1. De første tegnene på at du er utbrent
Konsentrasjonsvansker, hjernetåke, nummenhet og sviktende hukommelse. Dette er noen av faresignalene på at du holder på å bli utbrent.
2. – Den vanligste personlighetsforstyrrelsen er lettest å overse
Personer med unnvikende personlighetsforstyrrelse føler seg engstelige, usikre og mindreverdige. Men for andre kan de virke stille og tilbaketrukne, eller de blir mistolket som uinteresserte, likegyldige eller arrogante, forteller psykiater Ingeborg Ulltveit-Moe Eikenæs.
3. Hva skjedde med Ellinor – Knut Hamsuns datter?
Hun ble lobotomert to ganger, og levde over tretti år på et pleiehjem i Danmark. Livet til Ellinor Hamsun er en illustrasjon på lobotomiens historie i Skandinavia, mener nevropsykolog Mia Tuft.
Topplisten fra 2021:
1. Gaslighting: – En ondskapsfull teknikk for å ta kontroll over et annet menneske
– Gaslighting er psykologisk manipulasjon for å få et offer til å tvile på egen dømmekraft. Det er viktig at psykologer gjenkjenner når pasienter har blitt utsatt for dette, sier psykolog Cathrine Moestue.
2. Sinte voksne barn
«Mor og datter har forsøkt å snakke sammen gjennom flere år, men samtalene har alltid endt med krangler, og avstanden økte mellom dem, helt til datteren brøt med henne. Slik jeg ser det, er det bare én vei ut av et slikt låst familieforhold», skriver psykolog Kirsti MacDonald Jareg.
3. Er du ensom? Denne norske appen hjelper deg å finne nye venner
Å stifte nye, nære vennskap er ikke enkelt, i en stadig mer digitalisert verden. Derfor utviklet Jesper Algaard en app som forteller deg hvem du sannsynligvis kommer best overens med – basert på psykologisk forskning og maskinlæring.
Topplisten fra 2022:
1. Visse livsstiler øker faren for demens betraktelig
Forskere har kartlagt åtte livsstilsfaktorer forbundet med demens. Hver av faktorene førte til svekket kognitiv fungering tilsvarende tre år med aldring.
2. Slik utnytter narsissisten din emosjonelle intelligens
Emosjonelt intelligente mennesker er fulle av empati. Det er en god kvalitet, men kanskje ikke i møte med en narsissist?
3. – Han inviterte meg, helt eksplisitt, til å ha sex med han på behandlingsrommet i terapidivanen
I et intervju med den anerkjente danske avisen Information forteller den norske forfatteren Hilde Rød-Larsen at hun ble seksuelt utnyttet av en profilert norsk psykiater.
Topplisten fra 2023:
1. Narsissismens ABC
Nevropsykolog Mia Tuft skriver om hvordan man kan kjenne igjen og håndtere manipulasjonsteknikker.
2. Som jeg trodde, var ikke Maikens belastende arbeidshverdag unik
«Rundt den 15. mars fortalte hun meg: «I dag var første gang jeg har satt meg ned og spist skikkelig lunsj i år»», skriver Stig Amundrud, som mistet sin kjære i selvmord.
3. Utbrenthet – konsekvensen av et veldig bra liv?
«Dessverre, og heldigvis, er vi laget slik at vi kan dra energimastercardet og bruke mer krefter enn vi egentlig har når det røyner på. Men lånt energi har også skyhøye renter», skriver psykolog Ole Magnus Vik.
Topplisten fra 2024 (så langt):
1. Fastlegen mener vi bør ignorere flere helseråd og bli mer fornøyde med det vi allerede gjør
– Det har mye større betydning for helsa om du har gode og nære relasjoner, enn om du veier noen kilo for mye, sier fastlege Kaveh Rashidi. Han mener vi bør senke skuldrene og gjøre mindre for å forbedre egen helse.
2. Pasient saksøker psykolog: – Det er en veldig spesiell sak, sier advokaten
– Jeg har aldri vært borti en slik grenseløs form for terapi som bare går og går over år, uten at det egentlig hjelper pasienten, sier pasientens advokat, Magne Brun, til Psykologisk.no.
3. Når narsissisten tar fra deg nattesøvnen: Søvnberøvelse som manipulasjonsteknikk
«Den som er omtåket og trøtt, er et lettere bytte for en person med narsissistiske og psykopatiske trekk», skriver psykolog Mia Tuft.