I juni og juli hadde Psykologisk.no kontakt med en rekke leger som ønsket et oppgjør med det de beskriver som umenneskelige og uutholdelige arbeidsforhold ved norske sykehus.
Etter det tragiske selvmordet til unge legen Maiken Schultz, startet en bevegelse i sosiale medier under hashtagen legermåleve.
Gjennom lukkede nettverk på sosiale medier fikk Psykologisk.no innblikk i kvinnelige legers hverdag ved norske sykehus.
Sandra Kristiansen og Ida Marie Ringerud var blant legene som fortalte om sine opplevelser.
Mange norske medier fulgte opp med oppslag utover sommeren og høsten.
Hva vil du lese mer om i Psykologisk.no i 2023? Send tips til tips@psykologisk.no.
Her følger de 10 mest leste nyhetssakene fra året som gikk:
10. Muskelspenninger og endring i pustemønster kan være en måte å håndtere psykisk smerte på
Ved å legge merke til eget puste- og spenningsmønster, kan vi få informasjon om hvordan vi har det og hva vi trenger. Det skriver fysioterapeut Nina Eielsen i dette utdraget fra boka «Når avtrykk kommer til uttrykk».
9. Også hverdagslige opplevelser kan utløse traumer
Noe så normalt som et tannlegebesøk kan gi traumer. Det handler ikke om hvor fort det er overstått, eller hvorvidt det gjør vondt eller ikke. Det er følelsen av maktesløshet som er det avgjørende, skriver Eva Dixen i boka «Når traumer setter seg i kroppen».
8. Hva er egentlig psykose – og hvordan henger tilstanden sammen med stress?
I utgangspunktet kan alle mennesker bli så forvirret at det kommer inn under psykosebegrepet, avhengig av livssituasjon og ytre stressfaktorer, skriver Jan Olav Johannessen og Inge Joa i dette utdraget fra «Relasjonsboka».
7. En følelse blir ikke borte, selv om du ignorerer den
Fortrengte følelser kan bli til en form for indre stress som kan slite deg ut og gjøre veien kort til langt mer alvorlige plager, som angst, depresjon eller kroppslig sykdom, skriver Aili Kristina Hannisdal i boka «Ikke bare en følelse».
6. – Å dissosiere kan innebære at hukommelsen eller sansene svikter
Symptomene strekker seg fra uvirkelighetsfølelse og lammelser i kroppen, til mystiske smerter og ufrivillige bevegelser. Å dissosiere vil si å koble følelser, tanker og opplevelser fra bevisstheten, forklarer psykologspesialist Harald Bækkelund.
5. Når skal vi begynne å ligge sammen igjen?
At sexlivet påvirkes av å få barn, er ingen hemmelighet. Men at sexlivet forsvinner for en del par etter at de har fått barn, er mer skamfullt og snakkes ikke like høyt om, skriver Catrin og Steinar Sagen i boka «Fra ligging til legging».
4. – Du kan få kontakt med følelsene dine ved å lytte til kroppen
Før du får vondt i nakken, har du gjerne gått rundt med ubevisste spenninger i lang tid. Ved å bli mer bevisst på signalene fra kroppen, kan du forbygge en rekke helseplager og forstå deg selv bedre, sier fysioterapeut.
3. Hva er hjernetåke – og har det blitt vanligere enn før?
Hjernetåke vil si en opplevelse av at tankegangen din er treg og uklar – som om du har bomull i hodet. Den gode nyheten er at tilstanden kan behandles med kostholdsendring, skriver legeparet Erik og Sofie Hexeberg i boka «Ut av hjernetåken».
2. Norske leger jobber seg i hjel: – Jeg har fått kronisk skade på grunn av dette systemet
De får ikke gå på do. De får ikke spist eller drukket. Noen besvimer på jobb, andre får nyresvikt. Mange blir sykmeldte. Psykologisk.no har snakket med flere norske kvinnelige leger som beskriver uutholdelige og umenneskelige arbeidsforhold.
1. Ti leger forteller: Historier fra innsiden av det norske helsevesenet
En ble bedt om å se en YouTube-video før sitt første inngrep alene. En annen hadde sykt barn, og ble bedt om å legge inn barnet på sykehus, møte på vakt, og tenke på pasientene sine. Ti leger deler sine erfaringer med det norske helsevesenet.