– Å være ung og ikke tilfreds med eget utseende kan være en betydelig belastning. Et lavt selvbilde som følge av misnøye med utseendet kan få negative konsekvenser for den psykiske helsen og livskvalitet, sier Kristin Billaud Feragen i en pressemelding fra Senter for sjeldne diagnoser ved Oslo universitetssykehus.
Hun er psykolog og forskningskoordinator ved senteret og har vært prosjektleder i et fire-årig forskningsprosjekt som har undersøkt effekten av Ung Face It.
Det er et selvhjelpsverktøy utviklet for å støtte ungdommer som lever med en tilstand eller skade som påvirker utseende.
Nå er det heldigitale verktøyet lansert og vil bli tilgjengelig på Helsenorge.no.
Hjelper dem å håndtere sosiale utfordringer
Ung Face It er for ungdom mellom 12 og 17 år, men kan også brukes av de som er yngre eller eldre.
Gjennom oppgaver og aktiviteter skal selvhjelpsverktøyet gjøre ungdommene tryggere på seg selv i møte med andre.
«Jeg har blitt mer stolt av meg selv etter jeg begynte med Ung Face It», skriver en av ungdommene som har tatt i bruk verktøyet.
Forskningsprosjektet Feragen har ledet, viser at Ung Face It effektivt hjelper ungdommer med å håndtere sosiale utfordringer knyttet til å ha et annerledes utseende.
Verktøyet viste seg spesielt nyttig for ungdommer som opplever større utfordringer knyttet til eget utseende og som bruker anbefalt tid, eller mer, på verktøyet.
Forskerne understreker at Ung Face It er trygt å bruke og at ingen opplever forverring som følge av deltakelse i programmet.
– Fagpersoner føler på usikkerhet rundt tema
– Når du har en diagnose som er synlig for andre, blir du utsatt for spørsmål om hva som «feiler deg» og hva som er annerledes, sier Feragen under en kunnskapsdag i Oslo tidligere i høst.
Kunnskapsdagen «Hvordan er det å være ungdom med et annerledes utseende?» ble arrangert av Senter for sjeldne diagnoser.
Da kan være krevende å få disse spørsmålene, og det kan føre til at ungdommen føler de mister kontroll i sosiale sammenhenger.
Det kan derfor være nyttig med verktøy for å håndtere andres spørsmål og reaksjoner, og Ung Face It er utviklet for å kunne hjelpe dem med nettopp dette.
– Vi vet at mange fagpersoner kan føle på en usikkerhet når det gjelder å tilby støtte eller samtale med ungdommer angående utfordringer knyttet til utseende. De er redde for å forsterke et negativt selvbilde eller påføre usikkerhet ved å spørre, sier Feragen i pressemeldingen.
– Men dersom temaet blir tatt opp med respekt og er åpent utforskende, vil det ikke påføre ungdommen usikkerhet.
Inneholder også veiledning for voksne
Emma Stadaas holdt også foredrag under kunnskapsdagen. Hun er født med Treacher Collins Syndrom, som påvirker det ytre utseende i ansiktet.
Hun snakket om sine erfaringer med pasientkommunikasjon i møte med helsevesenet.
– Det er dessverre stor overvekt av de dårlige erfaringene, sier hun.
En stor del av det handler om at helsepersonell møter uforberedt.
Under kunnskapsdagen sier Feragen at det etter hennes erfaring oppleves befriende for ungdommen at det er den voksne eller fagpersonen som tar initiativ til å snakke om temaet, og at det er godt å bli sett og forstått for det de står i.
Under utviklingen av Ung Face It har fagpersoner også utarbeidet metoder for å veilede voksne i samtaler med ungdommer om utseendet.
Selvhjelpsverktøyet inneholder en veiledning med konkrete forslag til hvordan voksne kan ta opp spørsmål om selvbilde med ungdom det kan være aktuelt for, slik at de kan vurdere om verktøyet er noe de ønsker å prøve ut.
Det vil dermed bli lettere for helsepersonell å tipse ungdom om verktøyet. Det er tilgjengelig for alle uavhengig av hvor de bor, og det er ingen ventelister.