Forskere er stort sett enige om en ting: Har du psykiske problemer, er det generelt større sannsynlighet for å bli frisk dersom du går i terapi.
I en større artikkelserie ser avisen nærmere på forskningen på psykoterapi. For selv om psykoterapi har vist seg å ha en positiv effekt på folks psykiske plager, er det stor uenighet innad i fagmiljøet om hvor stor denne effekten er.
Førsteamanuensis og psykologspesialist ned NTNU, Joar Øveraas Halvorsen, forklarer at den overordnede effekten av psykoterapi har liten til moderat effekt. Oppsummeringer av forskningen har for eksempel oppgitt at den standardiserte effektstørrelsen er mellom 0,3 til 0,4.
– Jeg ser det som ganske vesentlig at vi gir mennesker med psykiske helseplager realistisk informasjon om hva de kan forvente, slik at de kan ta informerte valg, sier Halvorsen til forskning.no.
Også Arne Holte viser til lignende resultater, og understreker at saken er komplisert.
Professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, Ole André Solbakken, er blant dem som er uenige i slutningen.
– Gjennom hele terapiens historie, på tvers av terapeuter, diagnosekriterier, terapiretninger og titusenvis på titusenvis av pasienter, så ligger effekten rundt 0,8 i snitt, sier han til forskning.no, og fortsetter:
– De beste studiene vi har, tyder på at hvis du klarer å levere psykoterapi innenfor de best mulige rammer, med god veiledning av terapeuten og systematisk oppfølging av pasientene, og utvelgelse slik at vi gir behandling til pasientene som faktisk vil prøve å ta behandling – da ender vi stort sett med at rundt 50 prosent blir friske.
I tillegg blir rundt 20 prosent bedre, men ikke helt friske.